TREĆI VETROPARK "KOŠAVA": MK Fintel Wind obezbedio 81,5 miliona evra!

Autor:

Vesti

27.02.2018

15:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija MK Fintel Wind, koja posluje u sastavu Fintel Energija AD, obezbedila je 81.5 miliona EUR za finansiranje završetka prve faze trećeg vetroparka "Košava" u blizini Vršca.

Foto: Promo foto
Izgradnja trećeg vetroparka

- Nakon otvaranja prva dva vetroparka u Srbiji, još više smo posvećeni daljim investicijama i ulaganjima u obnovljive izvore energije ovde. Na izgradnji vetroparka "Košava" biće angažovano 100 ljudi, a zahvaljujući njima i stučnosti i iskustvu lokalnih firmi, očekujemo da vetropark bude pušten u rad od kraja 2019. godine. Ono što je bitno da napomenem jeste da se kompanija Fintel Energija a.d, u čijem sastavu je MK Fintel Wind, u naredna dva meseca sprema za izlazak na Beogradsku berzu, a sredstva koja prikupimo na berzi biće iskorišćena za izgradnju druge faze vetroparka Košava - izjavio je Tiziano Giovannetti, izvršni direktor kompanija Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind.

Izgradnja vetroparka "Košava" otpočela je u julu 2017. godine, a iznos od 81.5 miliona EUR, neophodan za završetak projekta, biće finansiran iz kredita Erste Group Banke, Erste Bank Serbia, Austrian Development Bank (OoEB), Unicredit Serbia i Zagrebačke Banke.

Time su obezbeđena kompletna sredstva za izgradnju prve faze jednog od najvećih vetroparkova u Srbiji. Ovim se Srbija približava zadatom cilju da do 2020. godine, 27% električne energije bude dobijeno iz obnovljivih izvora.

Pored prva dva vetroparka - "Kula", u blizini Kule i vetroparka "La Piccolina" u blizini Vršca, koje je kompanija MK Fintel Wind otvorila, prvu fazu izgradnje trećeg vetroparka činiće postrojenje od 20 vetrogeneratora, ukupne instalisane snage od 69MW.

Očekuje se da će projekat snabdevati 57 hiljada domaćinstava električnom energijom, kao i da će smanjiti emisiju ugljen-dioksida za oko 170,000 tona godišnje.

Početak izgradnje druge faze vetroparka Košava, koji će imati 19 vetrogeneratora, ukupne instalisane snage od 117 MW, očekuje se početkom 2019. godine. Realizacijom ovog i drugih projekata koji se nalaze u razvoju, kompanija će učvrstiti lidersku poziciju u proizvodnji zelene energije u regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading