EVO U KAKVOM JE STANJU RUDAR ZARAŽEN MIŠJOM GROZNICOM: Njegov slučaj nije usamljen, godišnje u proseku oboli 15 ljudi

Autor:

Vesti

24.08.2023

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čovek je radio u rudniku, ali na spoljnim radovima. Tu negde je i došlo do infekcije koja se prenosi preko glodara, objašnjava dr Danica Radomirović.

EVO U KAKVOM JE STANJU RUDAR ZARAŽEN MIŠJOM GROZNICOM: Njegov slučaj nije usamljen, godišnje u proseku oboli 15 ljudi

Foto: printscreen/RTS

Rudar iz Leposavića, koji je oboleo od mišje groznice, u stabilnom je zdravstvenom stanju, potvrđeno je u Klinici za infektivne bolesti u UKC Kragujevac.

Kako je objasnika dr Danica Radomirović, načelnica infektološkog odeljenja KBC Kosovska Mitrovica, rudar je doveden njihovu bolnicu u lošem stanju i prebačen je u intenzivnu jedinicu Kragujevac.

Radomirović je pojasnila da se to desilo pre dve nedelje, te da su oni sumnjali na mišju groznicu, ali pošto nemaju mogućnost dijagnostike, to se moralo obaviti u Kragujevcu.

- Čovek je radio u rudniku, ali na spoljnim radovima. Tu negde je i došlo do infekcije koja se prenosi preko glodara - kazala je ona i dodala da se pacijent sada oporavlja.

Kako je za objasnio prof. dr Branislav Tiodorović, mišja groznica javlja se retko ali da svakako treba biti oprezan u određenim situacijama, naročito kada je čuvanje hrane u pitanju.

- Obično se javlja kod seoskog stanovništva, na planinama, gde čuvaju ovce, stoku... Poljskih miševa sada ima nešto više što može napraviti problem ako se recimo loše čuva hrana kao što je mleko, a posebno sir. Oni mogu da zaraze hranu, a najopasnije je što uriniraju preko mleka ili sira preko hrane koja nije zaštićena. Kada neko uzme tu hranu može da se zarazi, tako se mišja groznica javlja kod ljudi u gradu preko namirnica. Ali svakako, oni koji proizvode sir u svom domaćinstvu ili mleko, znaju kako se to drži, a razlog je upravo taj da miševi ne dođu do njega - rekao je on za "Blic".

Broj registrovanih slučajeva u Republici Srbiji se u proteklih 10 godina kreće od tri do 52 godišnje (prosečno oko 15 obolelih godišnje) i najviše zavisi od brojnosti glodara. Najveći broj obolelih u pomenutom periodu je bio 2014. godine.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading