ZABELEŽEN TEŽI SLUČAJ ZARAZNE BOLESTI U SRBIJI! Rudar iz Leposavića zbog MIŠJE groznice HITNO prebačen u Kragujevac

Autor:

Vesti

24.08.2023

12:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ističe da je slučaj zabležen pre 15-ak dana, te da u tom KBC nemaju mogućnost dijagnostike ovog zaraznog oboljenja

ZABELEŽEN TEŽI SLUČAJ ZARAZNE BOLESTI U SRBIJI! Rudar iz Leposavića zbog MIŠJE groznice HITNO prebačen u Kragujevac

Foto: Shutterstock

Rudar iz Leposavića oboleo je od mišje groznice. Kako nam je rekla dr Danica Radomirović, infektolog KBC Kosovska Mitrovica, pacijent je sa težom kliničkom slikom upućen na lečenje u Kragujevac.

Ističe da je slučaj zabležen pre 15-ak dana, te da u tom KBC nemaju mogućnost dijagnostike ovog zaraznog oboljenja.

- On je Srbin, inače radi u rudniku, spoljni su radovi. Par dana je imao neke simptome, razvila se klinička slika, i nismo bili u mogućnosti da dijagnostikujemo. I zaista je bio u lošem stanju, morao je da bude dijaliziran. Tako da je upućen u intenzivnu jedinicu Kragujevac. Posle sam čula da je potvrđeno da je u pitanju mišja groznica - navodi Radomirović dodajući da se pacijent oporavlja.

U vezi sa dijalizom, ističe da je u najvećem broju slučajeva reč o trenutnoj potrebi.

- Kao jedan od simptoma se pojavljuje gubitak mokrenja. To je nastupilo i kod njega. To može da traje par dijaliza i da se završi na tome. U većini slučajeva bude prolazno - objašnjava navodeći da je moguće da dođe i do trajnog oštećenja.

U KBC Kosovska Mitrovica, kome gravitiraju stanovnici severa KiM - od Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana prema Raškoj - ali u kojoj se u manjem broju, kaže doktorka, leče i stanovnici juga, u ovom času nema nijedan oboleli ni registrovani pacijent od mišje, tj. hemoragijske groznice.

Podsetimo, osoba može da se inficira kada dođe u kontakt sa izlučevinama zaraženih jedinki. Oni koji su najugroženiji i podložni ovim infekcijama su ljudi čiji su poslovi vezani za prirodu: šumari, berači šumskog voća, veterinari i poljoprivrednici. Izvor infekcije može biti zemlja, blato ili kontaminirana voda i vazduh.

Mokraća koju izlučuju životinje sadrži taj virus koji se razliva i onda osobe koje imaju neke ogrebotine rukama ili nogama, a ne zaštite tu ranu dozvoljavaju da taj infektivni agens uđe direktno u njihovu krv i tako dolazi do obolevanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading