PRIRODNI FENOMEN ZLATIBORA POSTAO MAGNET ZA TURISTE! Svi dolaze da ga vide, a evo po ČEMU je poseban! (FOTO)

Autor:

Vesti

23.08.2023

08:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prerast privlači veliku pažnju turista, posebno planinara!

PRIRODNI FENOMEN ZLATIBORA POSTAO MAGNET ZA TURISTE! Svi dolaze da ga vide, a evo po ČEMU je poseban! (FOTO)

Foto: RINA

Prerast u selu Dobroselica na planini Zlatibor zaista zvuči kao izvanredan prirodni fenomen.

U pitanju je prirodni kameni most koji se ubraja među najveće i najimpresivnije prirodne kamene mostove u Srbiji. 

- Prerast u Dobroselici je prirodni kameni most sa dužinom od 48 metara i širinom od 12 metara. Visina gornjeg ulaza je 12 metara, dok je visina izlaza 16 metara. Ovaj masivni kameni most je formiran selektivnom erozijom i lokalnim poniranjem reke. Njegova impozantna veličina i oblik čine ga atraktivnom turističkom destinacijom - kažu za RINU u Turističkoj organizaciji Zlatibor.

Nalazi se na južnom obodu planine Zlatibor, udaljen 23 kilometra od centra Zlatibora. Put do ovog mesta prolazi kroz slikovite predelike Zlatibora, preko sela Vodice i Dobroselice. Postavljeni su putokazi i informativne table kako bi se olakšalo pronalaženje ovog prirodnog čuda.

Kroz pećinu koja čini ovu prerast protiče potok koji je nekada bio ponornica. Ovaj potok je verovatno igrao ključnu ulogu u oblikovanju same pećine.

Prerast privlači veliku pažnju turista, posebno planinara. Njegova retkost i impozantne dimenzije čine ga jedinstvenom prirodnom atrakcijom. Ispred samog mesta postavljene su informativne table i klupe za posetioce, što dodatno olakšava iskustvo posete.

Ovaj prirodni kameni most ima i naučni značaj, jer pruža uvid u geološke procese i formiranje ovakvih struktura. Takođe, Prerast je uvršten u listu nacionalnog geonasleđa Srbije, naglašavajući njegovu važnost za očuvanje prirodne baštine.

Prirodni fenomeni poput Prerasta u Dobroselici su podsetnik na složene procese koji oblikuju našu planetu. Njihova lepota i jedinstvenost često nas inspirišu i podsećaju nas koliko je priroda iznenađujuća i neiscrpna u svom stvaralaštvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading