YUTA SE OGLASILA POVODOM ZATVARANJA AGENCIJE "GULIVER" Jednom broju putnika letovanje NEĆE propasti, sa OVA DVA dokumenta ste zaštićeni!

Autor:

Vesti

22.08.2023

15:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Veoma je bitno da kada uplaćuju aranžmane putnici insistiraju da dobiju ugovor o putovanju gde je jasno preciziran organizator putovanja i da uz ugovor dobiju i garanciju putovanja", kaže Seničić

YUTA SE OGLASILA POVODOM ZATVARANJA AGENCIJE "GULIVER" Jednom broju putnika letovanje NEĆE propasti, sa OVA DVA dokumenta ste zaštićeni!

Foto: pixabay.com

Ne zna se koliko je putnika oštećeno zatvaranjem turističke agencije "Guliver" iz Kraljeva, jer turistička inspekcija kao jedina nadležna za kontrolu rada turističkih agencija ne može da uđe u prostorije agencije i dođe do njenih dokumenata, pošto je jedna od vlasnica u bolnici, izjavio je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

On je za Tanjug rekao da bi puno pomoglo da se putnici koji su uplatili aranžmane preko ove agencije, a nisu ih realizovali, kontaktiraju lokalno odeljenje turističke inspekcije u Kraljevu i daju dokumentaciju koju poseduju kako bi se utvrdilo o kom broju putnika se radi.

Prema njegovim rečima, za jedan broj putnika se zna da neće imati problem da iskoristi svoja uplaćena letovanja.

-Neke agencije koje su članice našeg udruženja su nam potvrdile da postoji deo putnika sa kojima neće biti problema i iskoristiće svoje odmore, kao što je i planirano, bez obzira da li je agencija 'Guliver' ispunila svoje finansijske obaveze prema tim agencijama. Naime, ova agencija, koja inače nije članica JUTA, je radila kao posrednik i mogla je jedino da prodaje aranžmane agencija koje imaju licencu, dakle organizatora putovanja - objasnio je Seničić.

Naveo je da će za ostale putnike morati da se sačeka da se dođe do kompletne dokumentacije i da će tek onda moći da im se da preporuka o tome na koji način da zaštite svoja prava.

-Veoma je bitno da svi putnici kada uplaćuju turističke aranžmane insistiraju da dobiju ugovor o putovanju gde je vrlo jasno preciziran organizator putovanja i da uz ugovor dobiju i garanciju putovanja. Sa ta dva dokumenta oni su zaštićeni i njihov novac i letovanje ne mogu doći u pitanje bez obzira da li će agencija gde su uplatili novac propasti - naglasio je on.

Dodao je da će se za putnike "Gulivera" tek kada turistička inspekcija završi kontrolu znati da li postoje ugovori o posredničkim uslugama te agencije i velikih agencija koje su organizatori putovanja. Prema njegovim rečima to je važno, jer se onda prebacuje odgovornost na velike agencije organizatore putovanja.

-Nažalost, te informacije još nemamo i nadam se da ćemo ih imati do kraja ove ili najkasnije do početka sledeće nedelje - istakao je Seničić.

Naveo je da se o prestanku sa radom "Gulivera" nedovoljno zna.

-Po obaveštenju na izlogu znamo da je agencija prestala sa radom. Zna se i da je jedna od vlasnica u bolnici, što je navodno i razlog zatvaranja. Uspeli smo da proverimo da agencija ima dva računa u banci, od kojih je jedan u blokadi, a jedan nije, već je i dalje aktivan - rekao je on.

Dodao je da se ne zna da li na tom računu ima novca i koliko, odnosno da li se njime mogu obeštetiti putnici.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading