ALARMANTNO: DECA U SRBIJI POČINJU DA PIJU ALKOHOL U 11. GODINI!

Autor: Blic

Vesti

26.02.2018

07:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaki drugi učenik je već u petom razredu probao alkohol, a polovina đaka su aktivni pušači.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Foto: Ilustracija

Istraživanje, koje je obavio Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", pokazuje šta deca školskog uzrasta vole, kako se ponašaju, koje navike imaju u ishrani, da li su fizički aktivni.

Najveći broj učenika za svakodnevnu komunikaciju sa prijateljima koristi SMS (53,8 odsto), instant poruke (Viber, Whatsapp, chat aplikacije 54,5 odsto), telefon i internet programe 48,8 odsto, a najmanje njih koristi Facebook objave, Twitter, Instagram, igrice i mejl.

Devojčice češće smatraju da imaju višak kilograma, navode da su na dijeti ili da bi trebalo da smršaju, dok dečaci češće smatraju da bi trebalo da se ugoje.

Najveći procenat pothranjenih je među devojčicama u petom razredu osnovne, dok su dečaci češće prekomerno uhranjenii i gojazni. Najviše prekomerno uhranjenih je među dečacima u sedmom razredu osnovne škole. Oko 15 odsto učenika je na dijeti ili preduzimaju nešto drugo kako bi smršali.

U Srbiji je 17,5 odsto učenika i učenica pušilo bar jednom tokom života, 10,9 odsto i sada puši cigarete, a među njima je 58,6 odsto onih koji to rade svakodnevno.

Najveći broj dece, 34,7 odsto, zapalio je prvu cigaretu u 15. godini. Skoro svaki drugi učenik petog (11 godina) i sedmog razreda (13 godina), kao i prvog razreda srednje škole (15 godina) probao je alkohol.

Četvrtina (25 odsto) se opila bar jednom u životu. Marihuanu je bar jednom probalo 12,5 odsto učenika i učenica prvog razreda srednje škole, mahom u 15. godini života.

RepublikaFoto: pixabay.com

Da je u poslednjih nekoliko meseci najmanje jednom učestvovalo u zlostavljanju drugog učenika ili učenice navelo je 15 odsto đaka. Žrtva vršnjačkog nasilja jednom ili više puta u poslednjih nekoliko meseci bilo je 17 odsto učenika i učenica, svaki deseti učenik je bio izložen nekoj vrsti digitalnog nasilja. Dve trećine učenika je odgovorilo da nije nikada učestvovalo u tuči.

Kada je reč o seksualnoj aktivnosti učenika i učenica prvog razreda srednje škole, 22,9 odsto anketiranih bilo je seksualno aktivno. I po ovom pitanju se 15. godina pokazala kao prelomna jer je većina njih prvi seksualni odnos imala u ovom uzrastu. U pogledu upotrebe različitih kontraceptivnih metoda, četvrtina srednjoškolaca koja su već upražnjavala seks, navela je da je pri poslednjem seksualnom kontaktu koristila prezervative.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading