U PLANDIŠTU U POŠUMLJAVANJU UČESTVUJU I DECA: Prvaci svake godine sade drveće!

Autor:

Vesti

30.07.2023

17:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opština Plandište pripada području sa najmanjim procentom šumovitosti u Vojvodini zbog čega su 2020. počeli sa akcijom pošumljavanja. Paralelno, akciju pošumljavanja sprovode i prvaci osnovnih škola. Najmlađi tako uče o značaju šuma i zelenih površina

U PLANDIŠTU U POŠUMLJAVANJU UČESTVUJU I DECA: Prvaci svake godine sade drveće!

Foto: opština Pladndište

Osnovne škole na teritoriji opštine Plandište dobijaju sadnice od Školske uprave Zrenjanin u okviru akcije "Zasadi drvo, budi deo prirode", a koja se spovodi na teritoriji cele Srbije, ali istovremeno i sami nabavljaju mladice kako bi se uključili u pošumljavanje opštine.

Tako je, primera radi, OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u selu Hajdučica sama nabavila dodatne sadnice lipe i u okviru Nedelje zaštite životne sredine, 30.marta ove godine, prvaci su sadili mladice.

Spojeno je lepo i korisno, pa su prvačići odmah na licu mesta učili o značaju šuma i zelenih površina. Učitelji su im objasnili važnost pošumljvanja, kako da čuvaju drveće i da su to sada biljke o kojima će oni brinuti- zalivati ih. 

Boško Malenović, direktor OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u Hajdučici, kaže da su oni ove godine kupili šest sadnica lipa, a zasađene su u školskom dvorištu.  

Foto: privatna arhiva

Direktor OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u Hajdučici

- Naše dvorište je veliko, imamo dosta drveća, ali pravimo novi pojas do kraja dvorišta, zatvaramo krug. Deca to vole. Bili su uzbuđeni, oni su uvek uzbuđeni kada su u prirodi. Sve sami rade, mi im pomognemo oko rupa, a potom oni postavljaju sadnice, zatrpavaju. Sami ih kasnije redovno zalivaju - kaže Malenović. 

Ne samo da se deca osećaju korisno i važno, jer nešto stvaraju svojim rukama, već se i na licu mesta podučavaju zašto je važno pošumljavanje, posebno u Banatu gde je potrebna vetrozaštita. 

- Deci se priča o pošumljavanju i njegovoj važnosti, da steknu svest da brinu o biljkama. Mada, ovo je seoska škola, deca žive u kućama, imaju dvorišta, svoje voćnjake, bašte, već su dosta upućeni u te stvari, ovim samo dodatno podstičemo ceo taj proces - kaže Malenović. 

*Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading