DANAS SLAVIMO SVETIH 45 MUČENIKA IZ NIKOPOLJA! Jedan OBIČAJ svi moraju da ispoštuju - verovanje nosi SNAŽNU PORUKU! (VIDEO)

Autor:

Vesti

23.07.2023

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Na današnji dan setite se njihovih života i njihove vere, otiđite u crkvu i pomolite se Hristu Bogu.

DANAS SLAVIMO SVETIH 45 MUČENIKA IZ NIKOPOLJA! Jedan OBIČAJ svi moraju da ispoštuju - verovanje nosi SNAŽNU PORUKU! (VIDEO)

Foto: ST/V. LUKIĆ

U vreme opakog cara Likinija, koji vladaše istočnim delom carstva Vizantijskog, bi veliko gonjenje na hrišćane.

U Nikopolju Jermenskom javi se namesniku carskom Lisiju sv. Leontije sa još nekoliko prijatelja svojih i reče mu, da su oni hrišćani. "A gde je vaš Hristos? upita Lisije. Ne bi li raspet, i ne umre li?" Na to mu sv. Leontije odgovori: "Kad znaš, da naš Hristos umre, znaj da i vaskrse iz mrtvih i vaznese se na nebo".

Posle duge prepirke o veri Lisije ih izbi i baci u tamnicu, gde im ne davahu ni jesti ni piti. Neka blagorodna hrišćanka Vlasijana donošaše im vodu i dodavaše kroz tamnički prozor.

I anđeo Božji javi im se u tamnici, da ih uteši i ohrabri. Kada bi suđenje, javiše se Lisiju i dva tamničara kao obraćeni hrišćani, i još mnogi drugi, svega 45 njih na broju. Sudija ih osudi sve na smrt tako da im prvo sekirom budu odsečene ruke i noge, pa posle da budu bačeni u oganj.

Ta grozna kazna bi doslovno izvršena, i duše svetih mučenika odleteše Gospodu svome u večni život. Česno postradaše i carstvo naslediše 319. godine.

Na sutrašnji dan setite se njihovih života i njihove vere, otiđite u crkvu i pomolite se Hristu Bogu.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading