SRBIJAŠUME NISU BILE ZADUŽENE ZA PROCENU RIZIKA NA PODRUČJU "OBRENOVAČKI ZABRAN"!

Autor:

Vesti

20.07.2023

14:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbijašume ne treba da snose nikakvu odgovornost za smrt čoveka na području Spomenika prirode "Obrenovački zabran", a evo ko je odgovoran.

SRBIJAŠUME NISU BILE ZADUŽENE ZA PROCENU RIZIKA NA PODRUČJU "OBRENOVAČKI ZABRAN"!

Foto: google earth, wikipedia

Srbijašume

Dana 17. 7. 2023. godine, u ranim poslepodnevnim časovima, na zaštićenom području Spomenik prirode "Obrenovački zabran“ se iznenada odlomila grana sa stabla bele topole i prilikom pada udarila u nepoznatog muškarca, što je dovelo do smrtnog ishoda.

S obzirom da je direktor Javnog preduzeća za zaštitu i unapređivanje životne sredine opštine Obrenovac, gospodin Svetozar Andrić, odmah nakon nesreće dao ishitrenu i krajnje neodgovornu izjavu, da je posao JP "Srbijašume“ procena rizika i odgovornost, JP "Srbijašume“ kao društveno odgovorno preduzeće, prinuđeno je da se obrati javnosti i da ukaže na sledeće  činjenice: 

- Prirodno dobro "Obrenovački zabran“ je proglašeno za zaštićeno područje Rešenjem Privremenog organa grada Beograda ("Službeni list grada Beograda", broj 57/I-29.11.2013. godine). Predmetnim Rešenjem pod zaštitu je stavljena površina od 47,77 hektara i zaštićeno područje je povereno na upravljanje Javnom preduzeću za zaštitu i unapređivanje životne sredine opštine Obrenovac, iz Obrenovca. Šumama koje se nalaze u okviru SP "Obrenovački zabran“ gazduje JP "Srbijašume“ Beograd, preko dela Preduzeća Šumskog gazdinstva "Beograd“ iz Beograda, Šumske uprave Lipovica.

- Prema Rešenju o proglašenju zaštićenog područja SP "Obrenovački zabran“, dužnost Upravljača, tj. Javnog preduzeća za zaštitu i unapređivanje životne sredine opštine Obrenovac je da obezbedi kontinuirano praćenje zdravstvenog stanja svih biljaka u zaštićenom području i blagovremeno preduzima neophodne mere zaštite (uzimanje uzoraka obolelih stabla i krošnji, tretman obolelih jedinki i dr.). Takođe, obaveza upravljača je  i da zaštićeno dobro čuva i održava saglasno merama zaštite, da obezbedi unutrašnji red i organizuje čuvarsku službu, kao i da postavi table sa jasno određenim pravilima ponašanja posetilaca, obavezama i ograničenjima u pogledu korišćenja zaštićenog područja. 

S obzirom da na prostoru zaštićenog područja "Obrenovački zabran“ deluju dve institucije JP "Srbijašume“, kao korisnik šuma i JP za zaštitu i unapređivanje životne sredine opštine Obrenovac, kao upravljač zaštićenog područja, JP "Srbijašume" će razmotriti mogućnost da podnese zahtev nadležnim organima i institucijama za preuzimanje upravljanja ovim zaštićenim područjem. U prilog toj činjenici navodimo da na području Grada Beograda JP "Srbijašume" upravlja sa 7 zaštićenih područja, a na području Srbije upravljamo sa 57 zaštićenih područja površine 371.295 ha i najveći smo upravljači u Srbiji kao i da posedujemo neophodne stručne i tehničke kapacitete.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading