KAZNE U GRČKOJ NARIGOROZNIJE DO SADA: Za pojedine prekršaje skidaju tablice, ako to izbegnete ovo je najnoviji cenovnik!

Autor:

Vesti

08.07.2023

13:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko prođete na crveno svetlo, platićete kaznu od 700 evra, ali ostaćete bez vozačke dozvole i bez tablica na 20 dana

KAZNE U GRČKOJ NARIGOROZNIJE DO SADA: Za pojedine prekršaje skidaju tablice, ako to izbegnete ovo je najnoviji cenovnik!

Foto: youtube.com/printscreen

Grčka je najčešća destinacija za srpske turiste preko leta, a najveći broj njih na odmor ide kolima. Za sve njih stiže važna vest vezana za promenu u saobraćajnim propisima u ovoj zemlji koja bi mogla da donese velike troškove za sve koji ne paze.

Umesto kazni, Grci su uveli joj rigoroznije globe - oduzimanje tablica i vozačke dozvole i to na duži vremenski period, piše Blic.

Nije prvi put da Grci menjaju pravila pred početak letnje sezone, a ovog leta čini se da su saobraćajne kazne najrizogorznije do sada, o čemu svedoče i saobraćajne kazne koje vas mogu zadesiti ako ne poštujete propise.

Ukoliko prođete na crveno svetlo, platićete kaznu od 700 evra, ali ostaćete bez vozačke dozvole i bez tablica na 20 dana.

Ako imate više od 0,5 odsto alkohola dok vozite u Grčkoj moraćete da platite 200 evra kazne.

Ovo je novi cenovnik za najčešće prekršaje:

  • Prolazak na stop bez zasutavljanja - 700 evra
  • Prolazak na crveno svetlo - 700 evra
  • Bahata vožnja - 700 evra
  • Nedozvoljeno preticanje - 80 evra
  • Prekoračenje brzine do 20 km/h - 20 evra
  • Prelazak pune linije - od 200 evra

Međutim, ono što je mnoge iznenadilo, jeste jedna novina koja se odnosi na to da će za pojedine prekršaje zbog promene propisa biti ukinuta novčana kazna, već će umesto nje doći do skidanja tablica i oduzimanja vozačle dozvole na čak 60 dana.

Foto: RTS/printscreen

 

Ova mera odnosi se na sledeće prekršaje:

  • Korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje
  • Nevezivanje sigurosnog pojasa
  • Ukoliko nemate kacigu prilikom vožnje motocikla
  • Prevoz deteta u automobilu bez dečijeg sedišta

Dakle, za ove prekršaje, u Grčkoj ove godine nećete platiti nikakvu kaznu, međutim, kako prenosi emisija" SAT" ako vas tamošnja policija uhvati, oduzeće vam vozačku dozvolu i registarske tablice na 60 dana.

Ovakve vrlo rigorozne mere, primenjivaće se na sve vozače u Grčkoj, bez obzira koje su nacionalnosti i čiji pasoš imaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading