KAŽNJAVATI AGENCIJE KOJE ZAVRĆU PUTNIKE: Prevarante na crnu listu!

Autor:

Vesti

21.02.2018

06:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija ni danas nema crnu listu turističkih agencija, iako raste broj pritužbi putnika na njihov rad. S druge strane, one su još prošle godine napravile svoju crnu listu putnika koji, navodno, ciljano podnose reklamacije kako bi iznudili novac.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Česta meta pritužbi

JASNI KRITERIJUMI

A kada bi putnici stavili na spisak sva loša iskustva sa turoperaterima, lista bi sasvim sigurno bila podugačka. Zagarantovano mesto, bar prema onome što je objavljeno u medijima, imala bi agencija "Oktopod travel", koja se poslednjih godina često nalazila na meti kritika. Porodicu s bebom koja je prošle godine preko ove agencije letovala u Stavrosu dočekao je štrokav apartman i buka sa građevine. A porodica Ninčić je pre nekoliko godina u Makrigijalisu završila u sobi bez prozora ispod solarnih panela umesto u apartmanu na prvom spratu sa terasom. Ali "Oktopod" nije jedini. I "Lui travel" je već čuven po pokvarenim autobusima zbog kojih putnicima presedne odmor dok se dovuku do destinacije, a zbog žalbi turista, kroz medije su se provlačili i "Barcino turs" kao i "Vejaut"... Zoran Nikolić iz NOPS smatra da nam je takva lista preko potrebna.

- Apsolutno sam za, kao neka vrsta preventive. Svakom se desi greška, ali ako se one ponavljaju iz sezone u sezonu ili tokom jedne sezone u više smena, onda je to već nemar. Takve liste već postoje na društvenim mrežama i forumima, ali bi ih svakako trebalo ozvaničiti i podići na viši nivo. Ipak, trebalo bi da postoje jasno utvrđeni kriterijumi kako se dospeva na crnu listu i da ona bude pod kontrolom više institucija - kaže Nikolić.

PUTNICI KAŽNJAVAJU

S druge strane, Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA, ističe da crna lista putnika zvanično nikada nije zaživela jer bi to bilo suprotno zakonu, a to važi i za agencije.

- To nigde u svetu ne postoji. Reklamacija je zakonska kategorija i, ako agencija ispunjava sankcije, nema razloga da je na taj način diskreditujete. Putnici su ti koji odlučuju da li će putovati sa agencijom sa kojom su imali neprijatnost - kaže Seničić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
djordje1953

21.02.2018 08:56

Prevaranti su za zatvor a crne liste su samo magla za naivne