OVAKO IZGLEDA NAJLEPŠA KOSOVKA DEVOJKA! Milica iz Gračanice je mis Kosova i Metohije (FOTO)

Autor:

Vesti

28.06.2023

14:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Petočlanim žirijem predsedvala je Vesna Jugović Da Vinča

OVAKO IZGLEDA NAJLEPŠA KOSOVKA DEVOJKA! Milica iz Gračanice je mis Kosova i Metohije (FOTO)

Foto: Wikipedia

Kosovka devojka poji ranjenika

Milica Ivanović, apotekarka iz Gračanice izabrana je za najlepšu Kosovku devojku na 31. izboru koji je organizovan u okviru "Vidovdanskih svečanosti" u porti manastira Gračanica.
Za najlepšu se takmičilo devet devojaka iz svih delova Kosova i Metohije, a lentu prve i druge pratilje ponele su Anđela Staletović iz Štrpca i Milana Stevanović iz Goraždevca.

- Nisam očekivala pobedu i vrlo sam uzbuđena što baš ja predstavljam moju Gračanicu. Konkurencija je bila jaka, sve devojke su bile prelepe - izjavila je lepa Milica.

 

 

Petočlanim žirijem predsedvala je novinarka i predsednica organizacija Mis Srbije i Mis Crne Gore i vlasnica licenci za Mis sveta Vesna Jugović Da Vinča, koja je rekla da su članovi žirija bili jednoglasni u izboru pobednice.

- Izbor za "Kosovku devojku" postoji 31 godinu, to je mnogo duže nego što mi imamo licencu za mis sveta. Meni je bila velika čast. Bilo nas je petoro u žiriju i svi smo glasali za Milicu Ivanović iz Gračanice. Bila je najozbiljnija - rekla je Vesna Jugović. 

Nositi tu titulu, kako je istakla, jeste veoma važno.

 

 

- "Kosovka devojka" treba da bude uzor, pi-ar i ambasador lepote za sve mlade devojke. Ovaj izbor je izuzetno vredan jer se održava uoči Vidovdana, povezuje najznačajniji datum srpske istorije i veru - dodala je Vesna Jugović.

Manifestaciju Izbor Kosovke devojke, pratio je kulturno-umetnički program, a nastupili su ansambl "Venac" i brojni solisti koji su izvodili narodne izvorne pesme s Kosova i Metohije.

Organizator manifestacije bio je Dom kulture u Gračanici, a izboru je, uz nekoliko stotina posetilaca u porti manastira Gračanica, prisustvovao i episkop raško- prizrenski Teodosije.

 

 

Slikar Uroš Predić ovekovečio Kosovku devojku iz pesme 

Jednu od najpoznatijih slika u istoriji srpske umetnosti i kulture Kosovku devojku, naslikao je čuveni slikar Uroš Predić (1857–1953). Nastala je na osnovu crteža iz 1914. godine, a kao inspiracija za sliku Urošu Prediću poslužila je narodna pesma Kosovka devojka, koju je smatrao jednom od najlepših u istoriji srpske književnosti.

Foto: Wikipedia

 

 

Predić je naslikao idealizovani prikaz epske junakinje, Kosovke devojke, koja vida rane smrtno pogođenom Orloviću Pavlu. Ona je predstavljena kao nevesta Toplice Milana, čija je supruga trebalo da postane nakon njegovog povratka iz boja.

Međutim, pošto je junak izgubio život u borbi, Kosovka devojka je postala ožalošćena verenica, koja posle bitke, luta bojnim poljem u potrazi za verenikom, neguje i okrepljuje preživele.

Slika se čuva u Muzeju grada Beograda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading