PRVE BORAČKE SPOMENICE HEROJIMA BLIZANCIMA Dva brata poginula braneći Kosovo, treći umro od tuge za njima

Autor:

Vesti

27.06.2023

11:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svečana akademija organizovana je u sali Gradske uprave Grada Kraljeva, a boračke spomenice primiće Srđanova i Bobanova majka Nada Milić

PRVE BORAČKE SPOMENICE HEROJIMA BLIZANCIMA Dva brata poginula braneći Kosovo, treći umro od tuge za njima

Foto: Republika/printscreen

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, zajedno sa potpredsednikom Vlade R. Srbije i ministrom odbrane Milošem Vučevićem, dodeliće danas prve Boračke spomenice za poginule borce, braću blizance Srđana i Bobana Milića, koji su svoje živote izgubili tokom NATO agresije u aprilu 1999. godine na Kosovu i Metohiji.

Svečana akademija dodele Boračkih spomenica organizovana je u sali Gradske uprave Grada Kraljeva, Trg Jovana Sarića 1, Kraljevo. Boračke spomenice primiće Srđanova i Bobanova majka Nada Milić.

Braća su imala samo 25 godina u proleće 1999. godine, kada su kao mladi oficiri sa službom na rodnom Kosovu i Metohiji stali herojski u odbranu Srbije od NATO agresora i terorista OVK.

Iste godine, kada je porodica napustila KiM zajedno sa mnogobrojnim Srbima, porodica je prenela tela braće u Kraljevo, gde su se preselila. Treći brat Goran nije izdržao, srce mu je prepuklo od tuge za braćom i sahranjen je pored njih. I roditelji su kopnili za svojom decom, a otac Dragoljub je iznenada preminuo 2011. godine.

Spomen-soba

U kući u Kraljevu otvorena je spomen-soba u kojoj se nalaze predmeti i fotografije braće Milić, njihove lične stvari, odlikovanja i dve posmrtne medalje - za hrabrost i junaštvo.

Najpre je poginuo Srđan, potporučnik. Bio je u vozilu sa još tri vojnika. Naišli su na minu kod Srbice. Sva tri vojnika su poginula, a Srđan je zbog teških povreda preminuo 4. aprila.

Deset dana kasnije, 14. aprila, na ratnom zadatku poginuo je i Boban, poručnik Vojske Jugoslavije. On se kod Đakovice nalazio u oklopnom vozilu sa još sedmoricom vojnika kad su ih pogodile dve rakete na toplotno navođenje.

- Sećam se da mi je Boban pre odlaska u jedinicu rekao: „Majko, ako ideš Srđanu na grob, zapali i za mene sveću." On je hteo da kaže da ja to umesto njega uradim, a na našu veliku nesreću, ispalo je da treba i za njega da je zapalim - priča Nada Milić.
 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading