TREĆI DAN ZAVRŠNOG ISPITA: Mali maturanti biraju jedan od pet predmeta

Autor:

Vesti

23.06.2023

07:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Učenici završnih razreda osnovnih škola rešavaće danas, trećeg dana završnog ispita, test iz jednog od pet predmeta za koji su se ranije opredelili, što je novina u odnosu na prošlu godinu.

TREĆI DAN ZAVRŠNOG ISPITA: Mali maturanti biraju jedan od pet predmeta

Foto: Shutterstock

Polaganje testa počinje u 9 časova, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Ove godine učenici su po prvi put birali koji će predmet polagali kao treći test, dok su prethodnih godina polagali kombinovani test koji je sadržao pitanja iz pet predmeta. 

Najviše učenika se opredelilo da polaže test iz biologije (38 odsto), zatim iz geografije (29 odsto), istorije (16 odsto), hemije (9 odsto) i fizike (8 odsto), a pitanja je kao i svake godine pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. 

Testovi su štampani na srpskom i na jezicima osam nacionalnih manjina.
Ksko je saopšteno iz Ministarstva, drugog dana završnog ispita test iz matematike polagalo je 64.099 (99,6 odsto) od prijavljenih 64.318 učenika i sve je proteklo u redu. 

Na završni ispit prvog dana polaganja, kada je rešavan test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, izašlo je 64.102 učenika osmog razreda ili 99,66 odsto i 1.137 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih od 1.581 (72 odsto) prijavljenih, što je više nego prosek prethodnih godina.  



Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading