KAKO DO BESPLATNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA TOKOM LETOVANJA U ovim zemljama neće vam naplatiti lečenje, ali samo pod ovim uslovima!

Autor:

Vesti

22.06.2023

16:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija ima potpisan sporazum o korišćenju hitne zdravstvene zaštite radi otklanjanja neposredne opasnosti po život i zdravlje sa 21 zemljom

KAKO DO BESPLATNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA TOKOM LETOVANJA U ovim zemljama neće vam naplatiti lečenje, ali samo pod ovim uslovima!

Foto: Republika/ilustracija

Sezona je letovanja, i mada većina ljudi pre odlaska uzima dobrovoljno putno osiguranje, dobro je znati da i u slučajevima da ga niste uplatili, imate pravo na zdravstvenu zaštitu o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) u slučajevima kada vam je neophodna hitna medicinska pomoć.

Naime, Srbija ima potpisan sporazum o korišćenju hitne zdravstvene zaštite radi otklanjanja neposredne opasnosti po život i zdravlje sa 21 zemljom (spisak zemalja u tabeli).

Slučaj Srpkinje koja je doživela infarkt u grčkom letovalištu Polihrono, ponovo je aktuelizovalo pitanje šta ako nam je u inostranstvu potrebna intervencija lekara. Naša zemlja nema saradnju sa ovom državom, a kako su nam rekli turistički radnici koji preko leta rade kao vodiči u Grčkoj, tamo samo dobar dan kod lekara košta 50 evra.

- Pregled ekcema me je koštao 90 evra. Poenta je, da čak i kada imate osiguranje, ono ne pokriva baš sve, recimo ako imate alergijsku reakciju, ili ste zgazili na morskog ježa. Računa se da se to na moru dešava - kaže za Republiku vodič jedne agencije koji se upravo vratio sa smene.

Ova žena je imala osiguranje i ono će pokriti sve neophodne troškove. A koliko to otprilike može da košta, izračunali su nam u jednoj osiguravajućoj kući.

Sa ovim zemljama imamo sporazum

Austrija, Slovačka, Belgija, BiH, Bugarska, Holandija, Italija, Luksemburg, Mađarska, Severna Makedonija, Nemačka, Rumunija, Francuska, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Slovenija, Turska, Tunis, Poljska, Velika Britanija.  

- Mi nemamo iskustva sa Grčkom, ali nam se desilo da je putnik doživeo srčani udar u Nemačkoj. Za sedam dana boravka u bolnici isplatili smo 4.000 evra, a po povratku u Srbiju mu je stigao račun od još 400 evra za izlazak hitne pomoći na teren i to smo takođe isplatili - kažu u ovom osiguranju.

Iako Grčka nije na spisku zemalja sa kojima imamo saradnju, osiguranik RFZO kome je pružena hitna medicinska pomoć nastale troškove plaća sam, ali može da traži refundaciju ostvaruje pod uslovom da mu je pre odlaska u inostranstvo izdata potvrda (obrazac OZ-12 o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu). Po povratku u zemlju zahtev za naknadu troškova podnosi RFZO, uz prilaganje originalne računske i medicinske dokumentacije, stoji na sajtu RFZO.

Kako da dobijete potvrdu i šta dalje sa njom

- pre polaska na put nadležnoj filijali RFZO morate dostaviti važeću karticu zdravstvenog osiguranja, nalaz i mišljenje izabranog lekara kojim dokazuje da ne bolujete i da u poslednjih 12 meseci niste bolovali od akutnih ili hroničnih bolesti u akutnoj fazi, za koje je potrebno duže ili stalno lečenje

- RFZO izdaje dvojezični obrazac koji predajete nosiocu inostranog zdravstvenog osiguranja u mestu boravka, a koji će vam izdati dokument na osnovu koga će imati pravo na pružanje hitne medicinske pomoći u zdravstvenim ustanovama iz sistema javnog zdravlja države u kojoj boravite

- osiguranici eventualno plaćaju participaciju, pod istim uslovima kao i osiguranici države u kojoj borave

- za osiguranike koji putuju u Poljsku i Veliku Britaniju čak nije potrebna nikakva dodatna dokumentacija, već samo zdravstvena kartica i putna isprava

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading