HUMANOST U MILOŠEVCU: Dve bake odgajile ukupno 70 dece!

Autor: rts.rs

Vesti

17.02.2018

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U selo Miloševac, nadomak Velike Plane, stigla su tri priznanja povodom Dana državnosti. Sretenjskim ordenom prvog stepena nagrađen je Centar za porodični smeštaj i usvojenje, a dve najstarije hraniteljice iz sela dobile su zlatne medalje za zasluge, jer su odnegovale sedamdesetoro dece.

RepublikaFoto: rts.rs/printscreen
Branka Filipović odgajila 42 dečaka

I sama je bila dete u hraniteljskoj porodici koju su kasnije hranitelji usvojili. Pored svoja tri, odnegovala je još 42 dečaka. Dan joj je počinjao u četiri ujutru, jer je trebalo ugrejati deci cipele za školu i nahraniti ih, a sve sa jednim ciljem.

- Dobri ljudi da postanu, da mogu da pomognu svakome, da ne budu propalice ili tako nešto - kaže hraniteljica Branka Filipović. 

Nije ih, kaže, razdvajala, sve su to bila njena deca. Danas o njoj brine njen štićenik, koga je uzela sa samo 18 meseci. Na drugom kraju sela živi Katarina, koju meštani Miloševca zovu nana Kata, jer, iako nije imala svoje dece, odgajila je dvadeset petoro mališana.

- Najteže je bilo kada se rastajemo, to nam je bilo najteže, srodimo se, a posle mora da ide svako na svoju stranu - kaže hraniteljica Katarina Dešić.

Pored brige o deci uz simboličnu nadoknadu, obe su radile i sve druge poslove na imanju. Centar za porodični smeštaj i usvojenje postoji od 1931. godine, a Sretenjski orden najveće im je dobijeno priznanje.

- Pre svega zato što nam je država poverila poslove da se brinemo o deci u najugroženijim kategorijama i, kada dobijete priznanje od države za te poslove koje obavljate, onda je osećaj zaista divan i podsterek je za dalji rad - kaže Milica Lukić, v. d. direktora Centra za porodični smeštaj i usvojenje.

Za gotovo devet decenija, hraniteljice Miloševca othranile su šest hiljada mališana, što je proporcionalno veličini tog sela. Danas na porodičnom smeštaju tu ima 174 deteta u 114 porodica.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading