Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla rekonstruisanu blokovsku toplanu u Osečini

Autor:

Vesti

31.05.2023

20:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Planirano je da se do kraja godine realizuje i projekat "Da Osečina prodiše" koji podrazumeva ozelenjavanje obilaznice oko mesta Varošica.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla rekonstruisanu blokovsku toplanu u Osečini

Foto: Privatna arhiva

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je rekonstruisanu blokovsku toplanu u Osečini, gde je stara kotlarnica na ugalj i drva zamenjena novom na pelet i gde će biti povezan i novi toplovod, na koji će sada biti priključeno više od 60 domaćinstava i 7 privrednih objekata u 4 zgrade, na 4.500 kvadratnih metara.

Kotlovi su bili toliko dotrajali da je svaki početak grejne sezone bio rizičan, značajno su uticali i na lošiji kvalitet vazduha. Nalazili su se u prizemlju stambene zgrade, pa je stara kotlarnica bila i nebezbedna. Realizacijom ovog projekta građanima je omogućeno efikasnije i ekološki prihvatljivije grejanje, bez čađi i štetnih čestica u vazduhu, kako je to bilo svih prethodnih decenija. Podsetiću vas da Ministarstvo iz godine u godinu sve više sredstava ulaže u zamenu starih kotlova u javnim ustanovama i individualnim ložištima, kao i da je Vlada Republike Srbije nedavno donela Zaključak kojim se svim javnim ustanovama preporučuje gašenje kotlarnica na ugalj, mazut i lož ulje u naredne dve godine. Zelena Srbija naš je cilj, a smanjenje aerozagađenja apsolutni prioritet - rekla je ministarka Vujović.

 

Ukupna vrednost projekta je 30,9 miliona dinara, a ove godine za sufinansiranje zamene kotlova ukupno je obezbeđeno 390 miliona dinara - 220 miliona za zamenu kotlova u javnim ustanovama i 170 miliona za zamenu u individualnim ložištima.

Ovo je jedan u nizu projekata koje Ministarstvo sprovodi u Osečini u saradnji sa lokalnom samoupravom. Pored zamene kotlova, tokom prethodne dve godine u Osečini su uklonjene dve deponije i na njihovim mestima izgrađeni su dečiji EKO parkovi, i to u Ulici cara Lazara i u stambenom naselju Pecka. Ukupna vrednost oba projekta bila je 10 miliona dinara.

Planirano je da se do kraja godine realizuje i projekat "Da Osečina prodiše" koji podrazumeva ozelenjavanje obilaznice oko mesta Varošica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading