NJEGA JE STRPLJENJE SPASLO OD NEPRIJATELJA! Danas obeležavamo velikog svetitelja!

Autor:

Vesti

25.04.2023

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reč je o svetitelju koji je u vreme ikonoborstva bio episkop u gradu Pariji, u Maloj Aziji. Čuven je po tome se odupro potpisivanju carske hartije protiv ikonopoštovanja.

NJEGA JE STRPLJENJE SPASLO OD NEPRIJATELJA! Danas obeležavamo velikog svetitelja!

Foto: Printskin/SPC

Danas slavimo Prepodobnog Vasilija Ispovednika koga Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju čak dvaput godišnje.

Vernici mu ukazuju poštovanje 28. februara i 12. aprila po crkvenom, odnosno 13. marta i 25. aprila po gregorijanskom kalendaru.

Reč je o svetitelju koji je u vreme ikonoborstva bio episkop u gradu Pariji, u Maloj Aziji. Čuven je po tome se odupro potpisivanju carske hartije protiv ikonopoštovanja.

Zbog odanosti pravoverju, njega je neprijatelj progonio i mučio. Ipak, ostao je tvrd u pravoslavlju kao dijamant.

Skončavši u prvoj polovini VIII veka, preselio se ka Gospodu.

Tropar posvećen ovom velikom svecu, koji se uprkos pogonu i mučenju spasao i koji nas svojim primerom uči strpljenju glasi:

"Nastavniče Pravoslavlja, učitelju pobožnosti i čistote, svećnjače vaseljene, bogonadahnuti ukrasu arhijereja, Vasilije premudri, učenjem tvojim sve si prosvetio, sviralo duhovna, moli Hrista Boga, da spase duše naše".

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading