KLINCI U SRBIJI ZALUĐENI OPASNOM IGROM "PAPARACO LOV"! Možda je i vaše DETE UGROŽENO!

Autor:

Vesti

22.04.2023

22:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj izazov odnedavno se pojavio u pojedinim srpskim osmoletkama, a grupa učenika, nakon što izabere žrtvu, organizuje se i kradom snima to dete. Snimke plasiraju na društvene mreže u cilju ismevanja.

KLINCI U SRBIJI ZALUĐENI OPASNOM IGROM "PAPARACO LOV"! Možda je i vaše DETE UGROŽENO!

Foto: shutterstock

Osnovci u Srbiji imaju novi izazov, koji su nazvali "paparaco lov" - neki od njih krišom snimaju neko dete u školi i te snimke objavljuju na društvenim mrežama!

Ovaj izazov odnedavno se pojavio u pojedinim srpskim osmoletkama, a grupa učenika, nakon što izabere žrtvu, organizuje se i kradom snima to dete. Snimke plasiraju na društvene mreže u cilju ismevanja.

- Moje dete ide u drugi razred i ona je žrtva ovog užasnog izazova, ona nema društvene mreže, a da je žrtva, saznala sam sasvim slučajno od jedne majke. Snimaju je krišom učenici starijeg razreda, a nju su izabrali zato što je, kako kažu, drugačija, drugačije se oblači i hoda. Obratili sam se nastavnici, koja me je upitala da li sam sigurna u to, obratila sam se i direktoru škole, videćemo da li će nešto da preduzme - ispričala je jedna očajna majka iz Beograda za Kurir.

Nju brine to što bi ovo moglo da preraste u ozbiljniji problem i to što snimci njenog deteta završavaju na nekoj društvenoj mreži.

Psihoterapeut Jelena Manojlović ističe da je to krivično delo, ali da deca ne mogu biti krivično procesuirana.

- Živimo u vremenu gde niko nema privatnost, deca više odaju nego što bi trebalo, ali opet roditelji su ti koji bi trebalo da vode više računa o tome šta im deca rade i koji sadržaj gledaju na internetu. Živimo u eri rijaliti-programa i nazovipevača koji plasiraju kriminal, drogu, kocku, alkohol, brzi život... Patologija je u stvari postala normalna, sve se izokrenulo - upozorava Manojlovićeva.

Ona dodaje da je celo društvo otišlo u pogrešnom pravcu i da je potrebna velika energija da bi se zaštitili od svega.

- To što ova deca rade u ovom izazovu je ugrožavanje bezbednosti drugog deteta koje je praćeno i snimano. Ne bi bilo loše da se izmeni zakon i da roditelji te dece krivično odgovaraju zbog postupaka svoje dece. Treba nam neki čarobni štapić koji će vratiti razum ljudima - naglašava Manojlovićeva.

Sociolog Zorica Mršević smatra da je jedan od izvora ovih problema i to što je deci dozvoljena upotreba mobilnih telefona u školi.

(Republika/Kurir)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading