HOĆE LI SRBIJA UVESTI NACIONALNE ČITANKE? Osnovcima i srednjoškolcima bi bile OBAVEZNO štivo, evo šta sadrže!

Autor:

Vesti

12.04.2023

18:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nacionalna čitanka koristi se u cilju razvijanja ličnog i nacionalnog identiteta, razvijanja svesti i osećanja pripadnosti Republici Srbiji.

HOĆE LI SRBIJA UVESTI NACIONALNE ČITANKE? Osnovcima i srednjoškolcima bi bile OBAVEZNO štivo, evo šta sadrže!

Foto: Shutterstock

Ministarstvo prosvete pokrenulo je javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmenama Zakona o udžbenicima, kojima je predviđeno da nacionalna čitanka bude obavezno nastavno sredstvo za sve učenike osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku.

- Nacionalna čitanka koristi se u cilju razvijanja ličnog i nacionalnog identiteta, razvijanja svesti i osećanja pripadnosti Republici Srbiji, poštovanja i negovanja srpskog jezika i maternjeg jezika, tradicije i kulture srpskog naroda i nacionalnih manjina na prostoru Republike Srbije, razvijanja interkulturalnosti, poštovanje i očuvanje nacionalne i svetske kulturne baštine - navodi se u nacrtu.

Nacionalna čitanka obuhvataće sadržaje programa predmeta Srpski jezik, Svet oko nas, Priroda i društvo, Istorija, Geografija, Likovna kultura i Muzička kultura, u skladu sa planom i programom nastave i učenja za određeni razred, odnosno ciklus osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja, prenosi Tanjug.

Kako će izgledati čitanke?

Predviđeno je da se urade četiri čitanke: jedna će obuhvatiti sadržaje prvog i drugog razreda osnovne škole, druga će biti namenjena trećacima i četvrtacima, posebno izdanje biće urađeno za sve razrede drugog ciklusa osnovnog obrazovanja (od petog do osmog), a takođe će postojati čitanka koja će obuhvatiti sadržaje svih razreda srednje škole.

Sredstva za finansiranje pripreme i nabavke nacionalnih čitanki za sve učenike osnovnih i srednjih škola koji ostvaruju obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku obezbeđuju se u republičkom budžetu. Nacrtom je predviđeno da će učenici vraćati nacionalne čitanke, a na koji način će to biti rađeno odlučiće Vlada Republike Srbije.

Nacionalne čitanke izdavaće javni izdavač, koji raspisuje javni poziv za izbor članova autorskih timova za pripremu rukopisa. Autori treba da budu "lica sa integritetom i autoritetom u oblasti za koju su izabrani". Na isti način biraće se i članovi recenzentskih komisija.

- Recenzentsku komisiju za nacionalnu čitanku čine najmanje pet članova, pri čemu dva člana obavezno moraju da budu nastavnici visokoškolske ustanove ili naučni savetnici odgovarajućeg instituta, a tri člana obavezno moraju da budu iz redova nastavnika koji neposredno učestvuju u izvođenju nastave - predviđeno je u Nacrtu izmena Zakona o udžbenicima.

Nacionalna čitanka bi bila u upotrebi od školske 2024/25 godine.

Javna rasprava traje do 27. aprila, a prva tribina planirana je u Novom Sadu 19. aprila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading