ODALI SMO POČAST HEROJIMA S KOŠARA: Venac Srpskog telegrafa i Republike

Autor:

Vesti

10.04.2023

19:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Naše heroje ne zaboravljamo - Srpski telegraf i Republika."

ODALI SMO POČAST HEROJIMA S KOŠARA: Venac Srpskog telegrafa i Republike

Foto: ST/D. KADIĆ

Poruka ispisana na vencu koji je delegacija kompanije "Medijska mreža" juče položila na spomenik herojima s Košara ispisana je srcem i dušom. Posvećena svim našim junacima, mahom golobradim, koji su položili živote da teroristi 1999. ne bi kopnom, preko Albanije, upali na Kosovo i Metohiju. Da su uspeli, stradalo bi ko zna koliko Srba. Ali nisu! Nisu, iako su bili deset puta brojniji, jer su se pred njima isprsili srpski Obilići, od kojih je 108 zauvek ostalo u vrletima Prokletija.

Srpski telegraf, podsetimo, borio se i izborio da heroji s Košara dobiju spomenik u Beogradu. Naša upornost i istrajavanje da sećanje na njihovu žrtvu živi dovela je do toga da oni danas imaju spomen-obeležje, dva bulevara i, što je posebno važno, za njih danas znaju i oni koji se te 1999. nisu ni rodili.

Naš list je inicijativu pokrenuo 31. maja 2017. Animirali smo javnost i izneli predlog da se golobradim mladićima s Košara, jer većina ih je napunila jedva 20, podigne spomenik. Za svega šest meseci prikupljeno je čak 3.428.000 dinara.

Nepune tri godine kasnije spomenik je svečano otkriven i Beograd je dobio mesto na kojem svako može da se pokloni njihovom junaštvu. Porodice su znale da njihovi najmiliji nikada neće biti zaboravljeni.

Spomenik je postavljen u parku preko puta bolnice "Dr Dragiša Mišović", nedaleko od biste još jednog srpskog heroja - majora Milana Tepića. Autor je akademski vajar Miodrag Rogan. Visok je četiri metra i u osnovi predstavlja Zemljinu kuglu, na kojoj stoje tri ratnika koja se brane, kao simbol svih srpskih junaka koji su se tokom istorije hrabro borili protiv neprijatelja. Jedna od figura je košarac, koji predstavlja heroje s kosovsko-albanske granice. Na kamenom postamentu su uklesana imena svih 108 poginulih branilaca Košara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading