NEVEROVATNO OTKRIĆE NAUČNIKA! Do 2030. postajemo besmrtni - nanoroboti se ubrizgavaju u vene i nema više bolesti

Autor:

Vesti

05.04.2023

18:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nanoboti, odnosno mikroskopski roboti, biće nam ubačeni u vene i popravljaće nam sva oštećenja koja ćelijama nanose starost i bolest. Dr Koruga otkriva da je uz ovo moguće da se životni vek produži, pa je objasnio i zašto

NEVEROVATNO OTKRIĆE NAUČNIKA! Do 2030. postajemo besmrtni - nanoroboti se ubrizgavaju u vene i nema više bolesti

Foto: Shutterstock, YouTube/Printscreen

Do 2030. godine postaćemo besmrtni zahvaljujući novim tehnoglijama. To kaže Guglov inženjer, Rej Kurcvel, koji se proslavio tačnim predviđanjima budućnosti. Da li je to naučna fantastika ili stvarnost, da li će medicina postati toliko moćna da ćemo biti u stanju da živimo duže nego što je iko ikada mogao da se nada, otkrili su u "Jutru" na Prvoj dr Đuro Koruga, stručnjak za nanomedicinu i biotehnologiju i dr Gorica Đokić, neurolog.

Kako se navodi, nanoboti, odnosno mikroskopski roboti, biće nam ubačeni u vene i popravljaće nam sva oštećenja koja ćelijama nanose starost i bolest. Dr Koruga otkriva da je uz ovo moguće da se životni vek produži, pa je objasnio i zašto:

"Neka oštećenja i poremećaje će moći da popravljaju. To je sa tehnološkog aspekta izvodljivo. Moguće je jer ta simbioza tehnike i medicine je neophodna. To se pokazalo na ovim najklasičnijim primerima primene tehnike u medicini, a kad je u pitanju nanotehnologija, dolazi do punog svog izražaja. Mi smo u suštini nanotehnološko biće, ali i biološko naravno. Tamo gde je naš zapis, a to je u genima u DNK, kad pogledate, ona je svega dva nanometra u prečniku, ali kad izvučete tu nit, ona je oko metar i 30 centimetara. U tom nizu je zapisano kakve ćemo imati oči, nos, usta i sve", objasnio je profesor i dodao:

"Mi smo sada u kamenom dobu nanotehnologije. Biološki život je jedna forma postojanja materije koja je suptilnija u odnosu na ono što mi uslovno nazivamo neživim. Sada sa dolaskom nanotehnologija, gde se pored mase i energije upliće se i informacija, nama se otvaraju nove mogućnosti za poboljšanje zdravstvenog stanja, za produžetak života, ali se nažalost otvaraju i zloupotrebe nanotehnoligija", rekao je dr Koruga.

Na pitanje da li ovo zaista možemo da očekujemo u bliskoj budućnosti, dr Koruga je rekao da razvoj ide uzlaznom putanjom.

 

"Do ovoga će doći pre ili kasnije. Ono što tehnološki razvoj pokazuje, stvarno pokazuje ubrzanje. Da li će to biti za 15, 20, 50 ili 100 godina, pitanje je. Niko to ne može da tvrdi sa sigurnošću. Razvoj tehnike odvija se po Morovom zakonu i kad stvarno pogledate, vidite kako ta kriva raste", objasnio je profesor.

Doktorka Đokić kaže da je nemoguće da se ovako nešto dogodi do 2030. godine, ali da životni vek na ovaj način zaista može da se produži.

"Nelogično mi zvuči da to bude 2030. godine, ali u nekoj bliskoj budućnosti da. Besmrtnost ne, ali produženje životnog veka, da. Kada izumemo nanotehnologiju, mi imamo supstance za koje je u naučnim studijama dokazano da mogu da produže telomere. Produženje telomera je jedan od uslova za produžavanje i popravljanje životnog veka. Jedna prirodna supstanca koja se zove resveratrol ima funkciju da može da popravi i produži telomere. Ništa suštinski nije nemoguće. Mi smo svedoci da je mnogo toga što je objavljivano kao naučna fantastika, za 20 do 30 godina postalo realnost", rekla je doktorka i osvrnula se na prosečni životni vek danas.

"U sadašnjem stanju, kad bismo izuzeli sve ove stvari koje nas okružuju, gomile stresnih faktora i da su idealnije okolnosti, mogli bismo da živimo preko 120 godina. Sve ovo skraćuje naš životni vek. To vidite samo kad posmatrate da je pre 30, 40 godina životni vek u proseku bio 70 godina, a sada kada neko premine u tim godinama, mi kažemo 'Nije baš morao da umre'. Danas vidite ljude u 85. godini života koji su u punoj vitalnosti. Godine nisu slabost, godine su samo godine", rekla je doktorka.

Nanoboti u organizmu će otkrivati bolesti pre simptoma?

"Na samom molekularnom nivou počinju problemi, promene, neka oštećenja, a tek onda mi otkrivamo danas, kad to dođe na nivo tkiva. Ovo što je doktorka rekla, kad je u pitanju produženje života, stvarno su ključne telomere. To je genetski materijal na krajevima hromozoma i kako vreme prolazi, oni se ljušte. Šta nanotehnologija tu može da pomogne? Ona može da dodaje i da gradi to što fali i da uvek imate tu količinu gena. To je preduslov. Nije samo jedan faktor, mnogo faktora utiče na naše starenje, ali telomere su jedan od glavnih elemenata. Do besmrtnosti ne, ali definitivno može doći do produženja života", rekao je profesor Koruga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading