POČINJE INVAZIJA KINEZA NA SRBIJU: Hotelijeri i ugostitelji zadovoljno trljaju ruke

Autor:

Vesti

02.04.2023

10:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Peking nas nedavno stavio na belu listu za grupna putovanja, rezultati već vidljivi.

POČINJE INVAZIJA KINEZA NA SRBIJU: Hotelijeri i ugostitelji zadovoljno trljaju ruke

Foto: Tanjug/AP

Hotelijeri i ugostitelji u Srbiji imaće pune ruke posla! Kina je Srbiju stavila na listu zemalja za grupna putovanja, te tako u narednom periodu u Beogradu, ali i celoj Srbiji možemo očekivati najezdu turista iz te zemlje.

O ovome je nedavno govorio i ministar turizma i omladine Husein Memić, koji je istakao da je kineska delegacija bila izuzetno zadovoljna posetom Srbiji u okviru Međunarodnog sajma turizma u Beogradu.

DIREKTNI LETOVI

- Pre samo mesec dana je bila prva lista od 20 zemalja na kojoj nije bila Srbija i zahvaljujući našim naporima i sajmu turizma, na kojem je partner zemlja bila Kina, Srbija se sada nalazi na toj listi. Mi smo sa zvanicama imali niz razgovora na temu da Srbiju uvrste na listu zemalja za grupna putovanja i, eto, posle toga stigla je sjajna vest da je Srbija ušla u dodatnih 20 zemalja za grupna putovanja - izjavio je Memić.

Ministar je istakao da Srbija može da očekuje veliki broj kineskih turista, a tome dodatno doprinose i direktne avionske linije, od kojih je jedna između Pekinga i Beograda, a druga između Beograda i Tjanđina.

- Imamo bezvizni režim i očekujemo da će ovu i narednu godinu obeležiti ekspanzija kineskih turista, u najvećem mogućem broju u Srbiji. Nama je ovo važna vest, a sada smo mi na potezu da pripremamo hotelijere, ugostitelje i druge da, kada gosti iz Kine budu dolazili, ponesu odavde pozitivne utiske. Imali smo veliko interesovanje za vreme sajma turizma, posetu dva velika turoperatora iz Kine, jedan je na drugom mestu, drugi na osmom mestu u toj zemlji - kazao je Memić i dodao da su Kinezi obilazili Vojvodinu, kao i ostale delove Srbije, te da su bili veoma zadovoljni svim onim što su videli.

REGIONALNE TURE

Georgi Genov, predsednik udruženja hotelijera Hores, ističe u razgovoru za naš list da je ovo i te kako važna vest, te da je već pri kraju izrada vodiča za zaposlene, kako i na koji način treba da se ophode prema kineskim turistima.

- Mi smo već razgovarali s njihova dva operatora. Prvih 1.000 turista očekujemo sada tokom aprila i maja, a od nas i naših usluga će zavisiti dalja posećenost, počevši od toga da li će biti zadovoljni hotelima, smeštajem, i tako dalje - ističe Genov i dodaje:

- Već radimo na tome da na kineski jezik budu prevedeni znakovi u hotelima, ali isto to treba uraditi i s putokazima. Muzeji takođe treba da promene radno vreme, da budu otvoreni od 12 časova pa do uveče. Znači, zajedno moramo da radimo na tome da Kinezi budu zadovoljni boravkom u našoj zemlji. Naš sagovornik ističe još jednu bitnu stvar:

- Sve te njihove ture su regionalne, oni će boraviti i u susednim zemljama, te je stoga važno kakav ćemo utisak ostaviti da bi oni opet poželeli da dođu u Srbiju i da bi se kod nas najviše zadržavali.

Seničić: Moramo otvoriti još restorana kineske hrane

Aleksandar Seničić, direktor "Jute", kaže da je to što je Kina uvrstila Srbiju na listu zemalja za grupna putovanja velika stvar. - To je veliko tržište, koje smo mi uspeli da animiramo na pravi način u poslednjih nekoliko godina, što pokazuje statistika. Interesovanje u Kini za obilazak naše zemlje je veliko i to je pozitivna stvar. Međutim, moramo u svemu tome da idemo postepeno. Prvenstveno da radimo na povećanju kapaciteta, zatim na otvaranju restorana kineske hrane jer je to jedan od njihovih zahteva. Širom Evrope imamo kineske četvrti, gde su ispunjeni svi uslovi koje Kinezi zahtevaju, te na taj način treba i mi da razmišljamo da bismo privukli što više njihovih turista - ističe naš sagovornik.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading