VRATILE SE RODE, ROĐENO PET ODSTO VIŠE BEBA! U Srbiju napokon stigle lepše vesti!

Autor:

Vesti

25.03.2023

11:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji u januaru i februaru rođeno 487 beba više nego u istom periodu 2022.

VRATILE SE RODE, ROĐENO PET ODSTO VIŠE BEBA! U Srbiju napokon stigle lepše vesti!

Foto: ST/N. PANČIĆ/N. Mandić

U Srbiju su stigle zaista lepe vesti. Posle dve decenije alarmantnih pokazatelja da nam preti izumiranje nacije desio se preokret.

Naša država je u prva dva meseca ove godine bogatija za 10.083 živorođenih beba, što je za 487 ili 5,1 odsto više mališana u odnosu na isti period prethodne godine. Ali to nije sve. U istom periodu, januar-februar 2023, umrlo je 18.037 ljudi, što je za 6.449 ili 26,3 odsto manje odnosu na prva dva meseca prethodne godine, kada je umrlih bilo 24.486.

MERE DRŽAVE DALE REZULTAT

Ti podaci koji unose optimizam i radost, ocenjuje u razgovoru za Srpski telegraf prof. dr Slavica Đukić Dejanović, bivša ministarka za demografiju i populacionu politiku.

- Činjenica da je u prva dva meseca natalitet porastao pet odsto, a smrtnost pala 26 procenata upućuju na bolju budućnost Srbije. Veoma težak period je iza nas, imajući u vidu koronu, pa i aktuelnu ukrajinsku krizu, a pokazalo se da ništa od toga nije uticalo na ljubav mladih i spremnost da formiraju porodicu - kaže Slavica Đukić Dejanović.

Veliki iznosi za podršku roditeljima

1. Za svako prvo dete u porodici država izdvaja 300.000 dinara

2. Za drugo i treće po 100.000 dinara jednokratno
3. Majke dece rođene 1. januara 2022. ili kasnije moći će da dobiju državnu pomoć i pri kupovini stana, tačnije od 10.000 do 20.000 evra, uz određene uslove
4. Osim jednokratne pomoći za drugo dete, već postoji roditeljski dodatak - 255.391 dinar, a isplaćuje se u 24 rate po 10.641 dinar mesečno
5. Za treće dete iznos od 1,5 miliona dinara porodice dobijaju u 120 rata (po 12.769 dinara mesečno), dok se za četvrto dete izdvaja 2,29 miliona dinara u 120 rata
6. Iz republičkog budžeta se izdvaja i paušalni iznos od 5.000 dinara za nabavku bebi opreme

Ona ističe da sigurno izuzetan doprinos ovakvim rezultatima daju demografske i mere podsticaja natalitetu koje je država uvela i popularizuje, naročito od 2018.

Republika

Foto: printskrin

Slavica Đukić Dejanović

 

- Država je zaista ozbiljno pristupila ovom problemu. I sigurno da mere od biomedicinske pomoći do materijalne podrške porodicama doprinose ovim najlepšim vestima. Naravno da ekonomski napredak i politička stabilnost mnogo znače jer mladi ne samo da ne žele da idu iz zemlje već se mnogi vraćaju u želji da ovde osnuju porodice. Prvi konkretni rezultati vide se najbolje posle prvih 10 godina, a mi smo na polovini tog puta i vanredno su nam dobri indikatori - zaključuje naša sagovornica.

Pozitivni rezultati bili su vidljivi i početkom godine pošto je samo u januaru ove godine rođeno 554 bebe više nego prethodne. Konkretno, prvog meseca ove godine rođene su 5.383 bebe, za razliku od januara 2022, kada ih je bilo 4.829.

KLJUČAN POVRATAK MLADIH

Predsednik Aleksandar Vučić tada je kazao da je to najlepša i najbolja vest za Srbiju, napominjući da taj trend može da bude nastavljen samo u mirnodopskim i dobrim ekonomskim uslovima za život.

- To je prvi put u 20 godina da se rodilo više beba i da je najlepša vest. Ako bi svakog meseca bilo 500 dece više, to je ogroman napredak. I dalje to nije dovoljno, a više dece možemo da imamo samo u mirnodopskim uslovima. Da obezbedimo da mladi rade i podižu svoju decu - kazao je Vučić i zaključio da je ovaj pozitivan trend rezultat ne samo podsticajnih mera države već i većeg broja ljudi koji su se vratili u Srbiju.

Bonus video:

 



 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ale

25.03.2023 20:33

Daj bože da je tako Srbija nam se ispraznila mnogo ne oporavimo se jedino da zaposlimo Sirijce i Avganistance a oni ne da rade za minimalac