Održana prva javna rasprava o izmenama Zakona o dualnom obrazovanju

Autor:

Vesti

23.03.2023

19:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Javna rasprava se sprovodi od 17. marta do 6. aprila 2023. godine.

Održana prva javna rasprava o izmenama Zakona o dualnom obrazovanju

Foto: Andrej Pap

Prva javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju održana je danas u Novom Sadu. Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija prof. dr Gabrijela Grujić poručila je da se ključnim izmenama Zakona značajno unapređuju postojeća rešenja i osigurava značajno bolji kvalitet obrazovanja.

Najvažnije izmene koje Nacrt predviđa su: mogućnost povećanja fonda sati učenja kroz rad i to 60 odsto za trogodišnje obrazovne profile i 40 odsto za četvorogodišnje; pojednostavljenje akreditacije za poslodavce za učenje kroz rad; formiranje mešovitih odeljenja; vrednovanje kvaliteta učenja kroz rad; utvrđivanje nadležnosti i uloge Kancelarije za dualno obrazovanje i NOKS; vrednovanje kvaliteta učenja kroz rad; uvođenje statusa trening centra za škole; uvođenje trening Alijansi poslodavaca; pravni osnov za finansijsku podršku dualnom obrazovanju

- Suština novih rešenja jeste da osiguramo kvalitet obrazovanja kroz povezivanje teorije i prakse, uz povećanje broja sati koje mladi provode u savremenom realnom radnom okruženju kompanije. Kompetencije koje budu sticali na ovaj način, obezbediće im sigurnu i uspešnu karijeru, dok će kompanijama obezbediti održivost i inovativnost. Značajno je i to što će poslodavci, prema predviđenim izmenama, moći da računaju na jednostavniju proceduru, kako bi ušli u sistem dualnog obrazovanja - rekla je Grujić.

Republika

Foto: Andrej Pap

 

Grujić je istakla da je jedna od važnih izmena uvođenje vrednovanja kvaliteta učenja kroz rad. Prema njenim rečima, škola i poslodavac zajednički će donositi „Program učenja kroz rad“ kako bi se obezbedilo praćenje koje ishode učenja je moguće realizovati kod poslodavca.

Navodi da je od izuzetne važnosti i uvođenje statusa trening centra za škole, kako bi mogle da donose novu, razvojnu dimenziju u povezivanju obrazovanja i privrede u dualnom i neformalnom obrazovanju odraslih, kao i u podizanju kapaciteta poslodavaca. Prema novim rešenjima, dodaje ona, poslodovci će moći da se udružuju u Alijansu, kako bi se ostvarili svi ishodi učenja, ukoliko pojedinačno nemaju uslove da ih ostvare. Važno je, ističe, što će trening alijanse omogućiti i da se poveća broj malih preduzeća u sistemu dualnog obrazovanja.

Javna rasprava se sprovodi od 17. marta do 6. aprila 2023. godine. Današnjem događaju, čiji je domaćin bio Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, prisustvovali su predstavnici Ministarstva prosvete, Kancelarije za dualno obrazovanje i NOKS, Pokrajinske službe za zapošljavanje, lokalnih samouprava, edukativnih centara i direktori srednjih škola sa teritorije APV.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading