ODLIČNE VESTI! Vladimir Lučić o najnovijim ulaganjima: Telekom Srbija sa EU za bolji život građana!

Autor: Republika

Vesti

17.03.2023

11:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najudaljenija srpska sela dobiće internet brzine kao u centru Beograda * Od oktobra roming sa EU za korišćenje interneta možda i duplo jeftiniji * Već sada spremni za najmoderniju 5G tehnologiju

ODLIČNE VESTI! Vladimir Lučić o najnovijim ulaganjima: Telekom Srbija sa EU za bolji život građana!

Foto: Tanjug/R. Prelić

Kompanija Telekom Srbija u saradnji sa Evropskom unijom, kao i sa Vladom Srbije, realizuje niz projekata u cilju boljeg života građana i privrednog razvoja naše zemlje.

Između ostalog, u naredne tri godine će najsavremeniji optički internet stići do skoro 120.000 domaćinstava u najudaljenijim selima širom cele Srbije, gde će ljudi dobiti internet brzine kao da žive u centru najvećih gradova, izjavio je generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić

Takođe, najbrži internet će dobiti oko 700 seoskih škola, gde je najveći broj “izdvojenih odeljenja” sa malo đaka i u koje se dosad vrlo malo ulagalo. A svaka od tih škola će, pored internet konekcije, kao donaciju dobiti laptop i projektor. 

Ovo je projekat u čiju je realizaciju uključen Telekom, u saradnji sa Vladom Srbije, a uz podršku EU i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

- Uz sve ovo, najudaljenija sela u našoj zemlji dobiće 4G mrežu mobilne telefonije, a kada bude puštena u funkciju i 5G mrežu, kao i modernu digitalnu televiziju. Sve ovo će značajno doprineti kvalitetu života na srpskom selu, ostanku stanovništa tamo, pre svega mladih generacija, ali nadamo se da će ohrabriti i neke ljude iz urbanih sredina za život na selu, jer brzi internet omogućava da rade svoj posao onlajn kao da su kod kuće u gradu. Očekujemo da će i “digitalni nomadi” iz celog sveta biti dodatno privučeni opcijom dolaska u Srbiju, pa ćemo im pored fantastične lepote naših sela nuditi i najsavremeniju digitalnu infrastrukturu - objasnio je Vladimir Lučić gostujući na TV Prva.

Ali tu nije kraj dobrim vestima. Zapravo, sledeća se tiče praktično svih građana naše zemlje: u oktobru ove godine startuje veliko pojeftinjenje rominga između Srbije i EU, i to za prenos podataka preko interneta. 

- Koliko će to pojeftinjenje iznositi tek treba da se utvrdi, u konsultaciji mobilnih operatera iz zemalja Zapadnog Balkana sa Evropskom komisijom, ali očekujem da će cene za prenos podataka od oktobra biti bar 50 odsto niže. A maloprodajna cena će biti regulisana tako da operateri neće moći da nude skuplju cenu od dogovorene sa EU, već će biti ohrabrivani da korisnicima nude što povoljniju - istakao je Lučić.

Još jedna sjajna vest odnosi se na poslednji kvartal ove godine ili početak sledeće, kada će telekomunikacioni operateri u Srbiji dobiti prve dozvole za uvođenje 5G mreže. 

- Telekom je već sada spreman, u poslednje tri godine izgradili smo veliki broj baznih stanica za 4G mrežu, što će se lako i brzo proširiti na najsavremeniju 5G tehnologiju. Polovinu naših troškova uvođenja 5G finansiraće Evropska investiciona banka, mi smo jedini operater na Zapadnom Balkanu koji na ovom projektu sarađuje sa zvaničnom bankom EU - zaključio je generalni direktor kompanije Telekom Srbija Vladimir Lučić.

Istina je na našoj strani

Prvi čovek Telekoma Vladimir Lučić osvrnuo se i na najnovije napade na tu kompaniju, za koje su odgovorni mediji u vlasništvu i pod kontrolom konkurentske Junajted grupe.  

- To je kampanja dezinformacija i neistina koja traje evo već petu godinu i emituje se iz iste kuhinje. Međutim, istina je na našoj strani. Telekom Srbija je po tržišnom učešću od 53 odsto tek sada došao na nivo koji kompanija Hrvatski telekom oduvek ima. Srpski Telekom je izrastao u ozbiljnog evropskog operatera i posluje u skladu sa evropskim vrednostima i na način na koji posluju kompanije našeg profila u EU. A šta kažu činjenice o našim međunarodnim ekskluzivnim partnerstvima: tu su Euronjuz, Blumberg, Vodafon, Evropska investiciona banka… Takođe, otvorili smo predstavništvo u Briselu kako bismo još brže implementirali regulative i standarde EU - objasnio je Vladimir Lučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading