Pilinzi za lice puni opasne plastike!

Vesti

07.02.2018

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika Britanija zabranila je prodaju kozmetike koja sadrži opasnu mikroplastiku, a reč je pre svega o pilinzima za lice i telo, gde je ova supstanca gotovo nezaobilazni sastojak. Takvih proizvoda ima i na srpskom tržištu i specifični su po tome što štete čak i onima koji ih ne koriste direktno.

Nega lica nikada nije bila opasnija

Naime, samo jednim umivanjem lica sa piling kremom u vodu ispustimo i do 100.000 čestica ove mikroplastike, upozoravaju stručnjaci. Mikroplastika tako dospeva u reke i potom u ribe i pijaću vodu, koju kasnije svi unosimo u organizam. Zanimljivo je da su Englezi zabranili kozmetiku sa mikroplastikom nakon što su prilikom kontrole riba i rakova u gotovo svakoj pronašli ovu opasnu supstancu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Tekst potpisa

TRUJEMO SE SVI

Nemci, koji, kao i Srbi, pijaću vodu dobijaju iz Dunava, nedavno su podneli zahtev Briselu da se korišćenje mikroplastike u kozmetici zabrani na nivou cele EU. Stevan Blagojević, direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju, kaže za Srpski telegraf da su ovakvi zahtevi potpuno opravdani jer se korišćenjem takvih pilinga trujemo svi.

60 odsto riba ugroženo je mikroplastikom

- Mikroplastika vrši blagu abraziju kože, koja nakon toga izgleda lepše i svežije. Međutim, svakim umivanjem i tuširanjem nakon pilinga mikroplastika ide u kanalizaciju, a odatle u reke. Ne razlaže se i tako toksična direktno dospeva u ribe koje kasnije jedemo, kao i u vodu koju koristimo - objašnjava Blagojević.

80 odsto uzoraka vode iz vodovodnog sistema Njujorka bilo je kontaminirano plastičnim vlaknim

 

RepublikaFoto: pixabay.com

PODMLAĐUJE, A ZAGAĐUJE

On dodaje da mikroplastike ima i u drugim proizvodima čiji je zadatak da kožu učine mlađom i zategnutijom - kremama i gelovima protiv strija i celulita. Jedna građanska internet-inicijativa u Briselu "Izbacite mikroplastiku iz ponude" samo u asortimanu lanca drogerija DM pronašla je najmanje 75 proizvoda koji u sebi sadrže mikroplastiku: paste za zube, pene za brijanje, sredstva za piling kože i losioni za telo, gelovi za tuširanje, šamponi.

Zahtevi za zabranu kozmetike s mikroplastikom potpuno su opravdani jer se njenim korišćenjem trujemo svi

Stevan Blagojević, direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju

Dermatovenerolog Gorana Isailović ističe i da se abrazija kože, za koju su pilinzi zaduženi, ne radi u kućnim uslovima.

Ovu kozmetiku već su zabranile Britanija i Amerika, a Nemačka je tražila zabranu na nivou cele EU

- Ako već želite da tretirate kožu na svoju ruku, radite to sa potpuno prirodnim prepratima. Svako ko je bolestan, ko ima problematičnu kožu mora da se obrati lekaru i prati propisanu terapiju - zaključuje Isailovićeva.

Gde ima mikroplastike

- Pilinzi za lice

- Pilinzi za telo
- Kreme protiv celulita
- Gelovi za tuširanje
- Paste za zube

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading