POTROŠAČKA PATROLA PROVERAVALA: Koliko su sveža jaja zaista "sveža"

Autor:

Vesti

14.03.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prosečan kupac u Srbiji jaja bira po veličini, odokativno, a na deklaraciju, oznake kvaliteta, datum, uglavnom uopšte ne obraća pažnju.

Sveža jaja iz naših marketa u najboljem slučaju su stara nedelju dana, a u proseku 2-3 nedelje. Na svakom pakovanju stoji utisnut pečat, odmah pored oznake - sveža jaja
Trajnost jaja, utvrđena Pravilnikom o kvalitetu jaja, iznosi 28 dana. Međutim, nije retkost da se deklaracije prelepljuju, pa kako onda i ovde možemo da budemo sigurni koliko je tačno prošlo vremena od trenutka kada su proizvedena pa do samog pakovanja. 
U "Potrošackoj patroli" smo proveravali svežinu jaja.

Najjednostavniji način da proverite svežinu, (a to možete da uradite i kod kuće), jeste da ih stavite u posudu sa vodom. Naime, kako jaja stare, vazduh ulazi u njih jer je ljuska propusna, i što se više vazduha uvuče ispod ljuske i formira se "vazdušni mehur" izmedu ljuske i membrana. Dakle, ukoliko jaja brzo potonu, i ostanu čvrsto na dnu reč je o veoma svežim jajima. Ona jaja koja se pomalo odižu od dna su malo starija (oko nedelju dana) ali su i dalje bezbedna za jelo. Ako jaje nakon potapanja u činiju s vodom balansira i podiže se od dna, verovatno je staro oko tri sedmice. Jaja koja plutaju nisu dobra i ne treba ih jesti.

Mi smo testirali tri pakovanja jaja iz marketa. Takođe, uzeli smo i domaća jaja sa pijace za koja mnogi smatraju da su svežija od onih kupljenih u prodavnici. Koja su jaja "položila" test a koja nisu pogledajte u videu. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mira

29.03.2023 01:08

Super su vam klipovi, u svakom nesto pametno cujem. Samo tako nastavite!