PROIZVOĐAČI MLEKA I DRŽAVA POSTIGLI DOGOVOR: Uvodi se taksa na uvoz mleka od 15 dinara po litri

Autor:

Vesti

10.03.2023

12:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na sastancima u ministarstvu poljoprivrede kao i na sastanku u Vladi Srbije dogovorili smo da se uvede taksa na uvoz mleka (prelevman ) od 15 dinara po litri, navodi se u saopštenju prouzvođača mleka iz Banata.

PROIZVOĐAČI MLEKA I DRŽAVA POSTIGLI DOGOVOR: Uvodi se taksa na uvoz mleka od 15 dinara po litri

Foto: pixabay.com

To je jako dobro trenutno rešenje za nas proizvođače mleka. Sada je javio novi problem a to je uvoz sireva. Trgovinski lanci uvoze sireve po 2.7 € za 1 kilogram. To sada stvara dodatni problem u proizvodnji mleka jer mlekare ne mogu da prodaju svoje proizvode i imaju velike zalihe. Evropska unija ima viška mleka i mlečnih proizvoda na svom tržištu jer ga ne izvoze u Kinu i Rusiju. Da bi zaštitili svoje proizvođače EU subvencioniše izvoz mleka i sireva. Napominjem da trgovinski lanci masovno prestaju da kupuju sireve od naših mlekara i prelaze na kupovinu sireva od uvoznika, navodi se u saopštenju.

Mlekare su primorane da ulaze u kašnjenje sa isplatom mleka kao i u kašnjenje sa isplatom plata zaposlenima. Takođe mlekare će biti primorane da otkazuju otkup mleka. Da bi sprečili sve ovo gore navedeno mi proizvođači mleka zahtevamo od Vlade RS da što pre reši problem viska zaliha u mlekarama i da tim potezom trenutno zaštiti proizvođače mleka, zaposlene u mlekarama i same mlekare. Građani Srbije moraju da piju mleko i da jedu sir koji je proizveden u Srbiji a ne nešto što se uvozi iz EU.

Proizvodna cena kačkavalja iznosi oko 700 din po kilogramu a uvoznici ga uvoze za 2,7 € što iznosi 318 dinara, a krajnji potrošač u Srbiji plaća oko 1920 dinara za kilogram.

Država Srbija ne sme da dozvoli trgovinskim lancima i uvoznicima da unište proizvođače mleka i mlekare.

Računica:

1 kg kačkavalja 
Proizvodna cena 700 dinara
uvoznici ga uvoze za 318 din po kg
a u marketima se prodaje za oko 1920 din po kg.

DRŽAVA MORA TRGOVINSKIM LANCIMA DA OGRANIČI MARŽE NA MLEČNE PROIZVODE. U Srbiji su trenutno u problemu Proizvođači, prerađivači i krajnji potrošači, zaključuje se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading