BATUT AŽURIRAO PODATKE, POSTAJE DRAMATIČNO: 1.811 slučaja malih boginja, među njima beba od 15 dana

Autor: Tanjug

Vesti

05.02.2018

19:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji je od oktobra prošle godine, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano ukupno 1.811 slučajeva malih boginja, među kojima je i beba stara 15 dana.

Foto: Ilustracija

Od toga je 895 slučajeva laboratorijski potvrđeno u Institutu Torlak, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". 

Najstarija obolela osoba ima 62 godine, a najveci broj obolelih je u uzrasnim grupama mladim od pet i starijim od 30 godina.

Većina obolelih osoba (94 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa, piše u saopštenju u kom se navodi da je od ukupnog broja obolelih, 33 odsto bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku. 

Od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod jedne i upala pluća kod 218 obolelih osoba.

Epidemija malih boginja na teritoriji Kosova i Metohije sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom prijavljena je 23. oktobra prošle godine i do danas, 5. februara, na toj teritoriji je registrovano 308 obolelih osoba. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading