DANAS IDITE U CRKVU I OBAVEZNO POVEDITE I DECU! Slavimo Svetog Haralampija!

Autor:

Vesti

23.02.2023

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sveti Haralampije je bio episkop u Magneziji u drugom veku, a veruje se da je u 113. godini postradao zbog Hrista u vreme cara Septimija Severa.

DANAS IDITE U CRKVU I OBAVEZNO POVEDITE I DECU! Slavimo Svetog Haralampija!

Foto: Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Haralampija, praznik posvećen jednom od najvećih mučenika u istoriji hrišćanstva, poznatom u narodu i kao "gospodar svih bolest".

Sveti Haralampije je bio episkop u Magneziji u drugom veku, a veruje se da je u 113. godini postradao zbog Hrista u vreme cara Septimija Severa.

Kada je u vreme cara Septimija Severa počeo progon hrišćana, Haralampije se nije krio, već se svojevoljno predao. Kada su ga živog odrali, svetac je rekao carskim vojnicima: "Hvala vam, braćo, za to što ostrugavši moje staro telo, vi obnoviste duh moj za novi, večni život".

Za života uradio je mnogo čudesnih stvari, i mnoge ljude preobratio je u hrišćanstvo – zbog njega je čak i careva ćerka Galina prešla u hrišćanstvo.

Veruje se da je imao velike isceliteljske moći, pa u nekim krajevima Srbije majke danas obavezno vode decu u crkvu kako bi mu se pomolili za zdravlje.

Njegove svete mošti poštuju se od hrišćana po mnogim mestima, a njegova sveta glava čuva ce do danas u manastiru sv. Arhiđakona Stefana na Meteorima u Tesaliji.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading