ZIME NI NA VIDIKU! Do sredine januara temperature znatno iznad proseka!

Autor:

Vesti

03.01.2023

17:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Narednih dana neznatno hladnije, oko 10. januara pogoršanje sa padavinama, ali bez jačeg zahlađenja.

ZIME NI NA VIDIKU! Do sredine januara temperature znatno iznad proseka!

Foto: pexels.com

Večeras će se kroz jako polje anticiklona premeštati slab hladan front koji će usloviti naoblačenje, a ponegde i to uglavnom u toku noći ka sredi može biti vrlo slabe kiše ili rosulje. Vetar u okretanju na severozapadni smer i uglavnom slab do umeren, stoji u najnovijoj vremenskoj prognozi meteorologa Marka Čubrila.

 

 

- Od sutra ponovo stabilno, ali za nijansu hladnije u odnosu na protekle dane. Jutarnji minimumi od -1 do +4, samo ponegde na višim planinama ili kotlinama oko -4 stepena. Tokom dana maksimumi od +5 do +12 što i dalje znatno iznad proseka za ovaj deo godine. Samo ponegde gde će se magle duže zadrži uz niske oblake, maksimum oko +2 stepena Celziusa - kaže Čubrilo.

Za Badnji dan suvo i relativno toplo, stoji u prognozi.

- Oko 9. januara polje antickiklona počinje da slabi dok će se pod uticajem jakog ciklona sa centrom zapadno od Velike Britanije ka Alpima premeštati hladan front. Taj front će verovatno usloviti sekundarnu ciklogenezu i konkrentije pogoršanje vremena koje bi potrajalo do 11. januara - objašnjava meteorolog.

Kako nema sinoptika koja omogućava povlačenje veće količine hladnog vazduha u ovim danima, snegu se mogu nadati samo više planine regiona te bi oni posle katastrofalno lošeg višenedeljnog perioda, mogle imati koliko-toliko normalne zimske odlike vremena, navodi se.

- Nizije će imati kišu, videćemo još koliko obilnu. Dnevni maksimum prvo oko 9. januara u manjem porastu, a zatim u manjem padu dan kasnije. Tih nekoliko dana vetrovito, prvo uz jak jugoistočni, a zatim jak severozapadni vetar - prognozira Čubrilo.

- Do 13. januara, u ovom momentu nema naznaka za naki zaokret u sinoptici, koji bi vodio ka jačem zahlađenju i snegu u nizijama, samo bi temperature vazduha postale “razumno” iznad proseka i trebale bi se kretati od 5 do 10 sredinom dana - zaključuje meteorolog.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading