KO BACA PETARDE, PLAĆA 100.000 DINARA! Svake godine od pirotehničkih sredstava strada na DESETINE HILJADA LJUDI!

Autor:

Vesti

31.12.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako se novogodišnji praznici bliže, skače i prodaja pirotehničkih sredstava: pre svega petardi i vatrometa.

KO BACA PETARDE, PLAĆA 100.000 DINARA! Svake godine od pirotehničkih sredstava strada na DESETINE HILJADA LJUDI!

Foto: youtube/CipherCraft

Vest o devetogodišnjem dečaku iz Zagreba koji je pre samo nekoliko dana zadobio teške telesne povrede i bio na samoj ivici da nastrada od ekslozije petarde koja mu je raznela šaku i povredila vrat i lice, zabrinula je roditelje.

On je bio životno ugrožen i podvrgnut je operacijama, ali su lekari konstatovali da je šaku sa takvim stepenom povreda nemoguće rekonstruisati i da će ostati trajni invalid. Devetogodišnjak se igrao petardom od desetak centimetara koju je upalio šibicom.

Republika

Foto: youtube/CipherCraft

Petarde

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, svake godine na desetine hiljada ljudi zadobije povrede različitih stepena, pa čak i pogine. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da najveći broj povređenih čine mlade osobe, a deca uzrasta do 16 godina čine gotovo polovinu povređenih.

Bacanje petardi može da košta 100.000 dinara

Kontrola pirotehničkih sredstava poslednjih godina je veoma stroga. Pre svega, Zakonom o prodaji pirotehničkih sredstava propisano je da se sa ulica sklone svi preprodavci pirotehnike..

- Korišćenje pirotehničkih sredstava regulisano je strogo Zakonom o javnom redu i miru i ono glasi: ko paljenjem pirotehničkih proizvoda ugrožava sigurnost i narušava javni red i mir kazniće se novčanom kaznom 50-100.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova - rekao je Nebojša Simonović, oficir u Odeljenju za javni red i mir u Upravi policije za RTS.

Republika

Foto: Shutterstock

Bacanje petarde

On je dodao i da je veoma bitno da se prijavi svako ko remeti javni red ili ugrožava druge korišćenjem pirotehničkih sredstava. Ukoliko se radi o detetu mlađem od 14 godina, teret preuzimaju roditelji.

Dete je lice koje nije navršilo 14 godina života i ono nije ni prekršajno ni krivično odgovorno. U našem kaznenom pravu, međutim, postoje mlađa i starija maloletna lica koja mogu da odgovaraju za izvršenje bilo kog prekršaja iz ovog Zakona o javnom redu i miru, a time i prekršaja za paljenje pirotehnike i pucanje - istakao je.

Inspekcija kontrolu vrši tokom cele godine, najmanje dva puta godišnje, a tokom praznika i mnogo češće.

Doček 2022. godine koštao veliki broj ilegalnih prodavaca

Prethodne godine izvršeno je ukupno 349 vanrednih inspekcijskih pregleda maloprodajnih mesta i prodajnih mesta uličnih prodavaca (189 na pijacama, 105 u otvorenim tržnim centrima i 55 na "buvljim" pijacama). Od fizičkih lica koja nisu imala odobrenje za nabavku, oduzeto je ukupno 39.214 komada raznih vrsta pirotehničkih sredstava, što je više nego dvostruko u odnosu na doček 2021. godine, kada je oduzeto 14.595 komada.

Republika

Foto: pixabay.com

Petarde

Broj prekršioca ove godine naglo je porastao. Prema podacima MUP-a, protiv fizičkih lica koja su vršila prodaju pirotehničkih sredstava bez odobrenja, podneto je ukupno 36 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka na osnovu Zakona o prometu eksplozivnih materija, dok je tokom praznika 2021. godine podneto 11.

Takođe, novogodišnji praznici bili su kobni za 10 lica koja su povređena, od kojih je bilo troje dece, troje maloletnika i četvoro odraslih. Za razliku od godine ranije, ovo je bio blagi pad povređenih, budući da je tada povređeno 12 osoba.

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika ove godine, četvoro je zadobilo teške povrede, jedno lake, dok za ostale nije poznat stepen povreda. Interesantan podatak je da su u sedam slučajeva lica povređivana ispaljivanjem vatrometa, za razliku od prethodnih godina, kada su uglavnom korišćene petarde i druga pirotehnička sredstva.

Republika

Foto: pixabay.com

Vatromet

Muškarci češće stradaju od petardi

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, muškarci tri puta češće stradaju u odnosu na žene, najčešće usled neadekvatnog rukovanja pirotehničkim sredstvima, dok žene uglavnom bivaju zadesno povređene na javnim mestima i događajima pirotehničkim sredstvima koje je aktivirao neko u njihovoj blizini.

Zbog nepravilne upotrebe petardi najčešće se povređuju dečaci starosti 10 - 14 godina, dok mladi od 20 - 24 godine bivaju najčešći posetioci službi urgentne medicine usled nepažljivog i nepravilnog rukovanja različitim vrstama vatrometa.

Najčešće povrede izazvane pirotehničkim sredstvima su opekotine, skoro svaka druga povreda, a od delova tela uglavnom stradaju lice, prsti i šake. Česte su i povrede očiju, pre svega opekotine rožnjače, ali i mehanička oštećenja nastala upadanjem stranog tela u oko (delova petardi, prskalica, prašine i sl.), koja mogu izazvati delimičan ili potpuni gubitak vida.

Republika

Foto: pixabay.com

Pirotehnika

Nisu retki ni problemi sa sluhom koji se mogu kretati od trenutne zaglušenosti i zujanja u ušima do oštećenja bubne opne i oštećenja sluha različitog stepena, ponekad i trajnog.
Eksplozivno dejstvo pirotehničkih sredstava može izazvati i delimične ili potpune amputacije jednog ili više prstiju.

Pirotehnika ubija kućne ljubimce

Gotovo pet hiljada životinja tokom praznika izgubi život zbog posledica izazvanih strahom, navodi se u Udruženju za zaštitu životinja Srbije u gostovanju na RTV.

Kućni ljubimci koji već imaju bolesti od ranije imaju veliku šansu da, usled straha, nastradaju tokom praznika, kada počnu eksplozije i buka.

SMatraju, takođe, da ukoliko znamo da će životinja odreagovati na buku i stres, nekolikod ana ranije porazgovaramo sa veterinarima koji će nas uputiti da li treba uključiti proizvode na biljnoj bazi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading