SRBI VOLE DA IM KOMŠIJA NAREĐUJE: Vlasnici stanova neće profesionalnog upravnika

Vesti

29.01.2018

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uskoro će u Srbiji parolu "da komšiji crkne krava" zameniti "komšija, pomagaj"! Naime, stanari tek svake desete zgrade u našoj zemlji opredelili su se za profesionalnog upravnika, dok su svi ostali odlučili da se za njihove interese bori i zgradom upravlja - komšija.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Oko 25.000 stambenih zgrada od 40.000, koliko ih postoji u Srbiji, do sada je upisano u registar stambenih zajednica, a u 90 odsto slučajeva stanari su se opredelili za upravnika-komšiju.
- Samo u 10 odsto slučajeva stanari zgrada su se odlučili za profesionalnog upravnika - kaže Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije.

ROK ISTEKAO

Iako je praktično rok za upis zgrada u registar istekao 12. decembra prošle godine, i dalje postoji mogućnost upisa, a komunalni inspektori iz lokalnih samouprava počeli su da utvrđuju činjenično stanje na terenu.

- Oni utvrđuju da li je izvršen upis i ukoliko nije, koji su razlozi za to. Donose rešenja o upisu u registar bez odlaganja. Pre svega će se dati preporuka da se u određenom roku, koji se utvrdi rešenjem, izabere upravnik među komšijama ili da se opredele za profesionalnog upravnika i da se zgrada upiše u registar. Ukoliko do toga ne dođe, ići će dalje preporuka da se izabere prinudna uprava - objašnjava Kovačevićeva.

90 odsto stanara opredelilo se za komšiju-upravnika

Ona navodi i da se prinudni upravnik bira iz redova profesionalnih upravnika iz registra koji vodi PKS.

- Trenutno je 520 profesionalnih upravnika na listi, a u toku je ispit, pa će novih 135 uskoro ispuniti i taj uslov - kaže Kovačevićeva.

POVERENJE KOMŠINICI

Jednu od stanarki zgrade u starom delu Zemuna Miljanu L. komšije su odabrale da se bori za interese njihovog doma.

- Živimo u maloj zgradi sa 10 stanova u kojoj su stanari želeli da im upravnik bude neko koga poznaju i ko će se za njihove, odnosno naše, interese boriti bolje i više nego neko nepoznat. Ipak, mislim da je suština u tome što će mene manje da plaćaju nego profesionalnog upravnika, a to je svima najvažnije - kaže Miljana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nebojša

29.01.2018 08:24

Sada ćemo da vidimo da li će svi oni da rade BESPLATNO ili će u skladu sa zakonom morati da naprave ugovor o delu i da plaćaju poreze i doprinose na te prihode. Statistika veoma jasno kaže da imamo slučajeve gde običan upravnik je upravnik u nekoliko zgrada što je zakonom zabranjeno, jer može da bude upravnik samo u svojoj zgradi. Ako se to ne sankcioniše onda je i ovaj zakon samo primer kako se donose zakoni koji se ne primenjuju. Zakon su pisali oni koji održavaju zgrade a najgora odulka po vlasnike stanova i poslovnih prostora je ta da izaberu istog i za upravljanje i za održavanje.