EVO ŠTA POZNATI STRUČNJAK KAŽE O SLUČAJU BRANKE KOJA JE PREMINULA NAKON OPERACIJE: To je moglo da se desi bilo kada! Ne postoji verovatnoća da je u pitanju greška hirurga!

Autor:

Vesti

24.12.2022

17:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Branka V. preminula je nakon operacije smanjenja grudi nakon zahvata u privatnoj ordinaciji "Dušanović, estetska i plastična hirurgija", a kako mediji pišu ona je život izgubila usled plućne emobolije.

EVO ŠTA POZNATI STRUČNJAK KAŽE O SLUČAJU BRANKE KOJA JE PREMINULA NAKON OPERACIJE: To je moglo da se desi bilo kada! Ne postoji verovatnoća da je u pitanju greška hirurga!

Foto: YouTube/Printscreen. Pixabay

Plastični i klasični hirurg Hadži Dimitri Jevgenič Panfilov rekao je za naš portal da to što se njoj dogodilo moglo je da joj se dogodi bilo kada u operi, vozu, na pijaci ili posle operacije.

- Tako da je ovo žalost za tog hirurga, kolegu, koji je u pitanju. U suštini tu ne postoji verovatnoća da je tu bila u pitanju stručna greška hirurga, odnosno to je nešto što je jednostavno tužna i ružna koincidencija - rekao je Panfilov za Republiku.

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

 

 

Kako ističe, taj operativni stres je možda doprineo da se to brže dogodi, ali naglašava da se to moglo desiti njoj dve nedelje nakon ili pre prijema u tu ordinaciju.

- Ja sam pola stoleća radio plastičnu hirurgiju, završio sam 4 specijalizaciji i dva puta sam bio na "klizištu" ne svojom greškom. Od 16.000 velikih operacija koje sam izveo i desetina hiljada manjih u lokalnoj anesteziji samo sam dva puta bio na klizištu, ali je to jako dramatično i tu nije u pitanju moje znanje ili neznanje već je u pitanju subina - naglašava on.

Ovo je, kako ocenjuje, subinski događaj koji je tragičan, žena je sa punim poverenjem došla kod svog hirurga kako bi obavila operaciju i dogodila se tragedija, ali kako dodaje, on nije ništa kriv.

- To može da se desi bilo gde. Tako da ta plućna embolija ne može da se spreči niti postoje dijagnostičke metode kojima bi se to sprečilo - ističe.

- Kod svake operacije se radi trombo-emobolijska profilaksa tj, najčešće se ubrizgava eparin iako postoji mnogo efikasnija metoda a to je da nakon svake operacije pacijent treba na svakih sat vremena da spušta i podiže stopala. Jedini razlog za trombo emboliju je usporeni krvotok u donjim ekstremitetima u potkolenicama, ali opet se ne može garantovati da će se to izbeći - rekao je ovaj stručnjak.

Ističe da u životu su zagarantovani samo život i smrt, te da su to dva pola jednog života.

- Ovo što se dogodilo ovoj pacijentkinji je sudbinska komplikacija, meni je žao tog kolege to je ogromna tragedija na prvom mestu za porodicu, ali i za čitav lekarski tim koji je obavio tu operaciju - zaključio je dr Panfilov.

Šta je plućna embolija?

Plućna embolija, koja se nezvanično pominje kao uzrok smrti, zapravo je začepljenje jedne ili više grana plućne arterije jednim ili više trombova koji potiču iz venskog sistema.

Podsetimo, kako se nezvanično saznaje, operacija je obavljena 16. decembra u pomenutoj ordinaciji u centru Beograda u Ulici Admirala Geprata, a nakon što se probudila iz anestezije, kratko je ustala iz kreveta nakon čega je kolabirala.

Hitna pomoć je odmah došla i prevezla je u Urgentni centar, ali, kako su pisali beogradski mediji nesrećna žena umrla je i pre prijema usled plućne embolije.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Zaga

26.12.2022 20:36

Doktor sa 4 specijalizacije, jutros onaj na pinku, Dusanovic iskustva koliko neko nema ni zivotne godine. Predavac i ucesnik svetskih forumima, Francuska, Rusija, ni jednu jedinu gresku. Svaka cast lekarima kodeks casti je ispostovan. Nesreca se dogodila, moglo je bilo gde i bilo kad. Desava se dnevno 100 inu dnevno po bolnicama, kucama, parku.. Alo ljudi kakva greska lekara, strucnjaka. Slusajuci neke komentare isfustriranih ljudi, neuspelih u zivotu je jadno i bedno. Svaka cast postenim i savesnim lekarima i puna podrska za doktora.

Marijana

27.08.2023 03:46

@Zaga - DrDusanovic ❤️