Readovanje Rajfajzen banke

Autor:

Vesti

21.12.2022

14:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rajfajzen banka reagovala je na tekst Republike pod naslovom "SKANDAL U RAJFAJZENU! Ovo nije smelo da se desi: Svi podaci klijenata NA IZVOL'TE!"

Readovanje Rajfajzen banke

Foto: ST/P. DIVAC

Reagovanje prenosimo u celosti.

Raiffeisen Leasing, na čelu sa svojim vlasnikom Raiffeisen bankom, izričito demantuje tvrdnje iznete u vašem mediju da je učinjen zakonski prekršaj i narušena privatnost fizičkih lica - korisnika finansijskog lizinga, prilikom objavljivanja nacrta Ugovora o statusnoj promeni na internet stranici Agencije za privredne registre, kao i na internet stranici ove kompanije.

Naprotiv, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima Republike Srbije, Raiffeisen Leasing je bio u obavezi da unapred, pre sprovođenja same statusne promene pripajanja CA Leasing Srbija, objavi javno nacrt ugovora o statusnoj promeni.

Važećim zakonom Republike Srbije nalaže se da se u sklopu ovog procesa objavi i opis imovine stečene u postupku pripajanja (u konkretnom slučaju sva vozila koja su predmet finansijskog lizinga, kao i potraživanja po osnovu ugovora o lizingu). Prema tome, objavljeni ugovor o pripajanju morao je da sadrži najosnovniji podatak o korisniku lizinga prema kome Raiffeisen Leasing ima potraživanja koje mu je preneto u postupku statusne promene pripajanja CA Leasing-a.

Važno je istaći i da se podaci o davaocu finansijskog lizinga, primaocu finansijskog lizinga, vozilima koja su predmet lizinga i slično, upisuju i objavljuju u Registru finansijskog lizinga koji vodi Agencija za privredne registre shodno Zakonu o finansijskom lizingu i Zakonu o postupku registracije. Ovo praktično znači da su svi ti podaci koji su sadržani u predmetnom ugovoru već prethodno bili javno dostupni.

Kako ste svojim netačnim izveštavanjem uneli sumnju u javnost u Srbiji i klijente Raiffeisen Leasing-a, a Raiffeisen banku izložili negativnom stavu javnosti bez proveravanja osnovnih podataka o zakonskim obavezama u takvim slučajevima, ističemo da u konkretnom slučaju u ugovoru o pripajanju nisu navedeni identifikacioni podaci klijenata - korisnika lizinga (JMBG, adresa i sl), kao ni identifikacioni podaci o konkretnom vozilu koje je predmet lizinga, niti podaci koji se tiču iznosa potraživanja prema korisniku lizinga.

Čitav postupak je sproveden u skladu sa važećim pravnim propisima i u skladu sa najboljom poslovnom praksom zaštite integriteta i ličnih podataka klijenata, a nažalost vaša redakcija je ovom prilikom pokazala izuzetno neprofesionalan odnos prema temi koju želi da obradi, zbog čega izražavamo ogorčenje i zabrinutost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading