PRESEK STANJA: Više od 600 novozaraženih, preminulo pet pacijenata!

Autor:

Vesti

01.12.2022

20:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Najnovije informacije o koronavirusu u Srbiji.

PRESEK STANJA: Više od 600 novozaraženih, preminulo pet pacijenata!

Foto: Republika.rs, Pixabay

Koronavirus presek stanja

Koronavirus u poslednja 24 sata registrovan je kod 663 osobe, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo pet pacijenata.

Testirano je 8.676 osoba.

Pomoću respiratora diše 14 ljudi.

Srbija je registrovala najnoviju, bivalentnu vakcinu protiv kovida 19, koja sadrži originalni vuhanski soj virusa i omikron. Time ćemo praktično uvesti petu dozu vakcine protiv kovida.

Prof. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti UKC Srbije kaže  da je registrovana najnovija vakcina protiv kovida 19.

- Registrovali smo jednu bivalentnu vakcinu protiv kovida 1, koja je i protiv omikron soja, i to protiv podvarijanti BA.1 i BA2. Ne znam kada će da stigne u Srbiju, zavisi od toga kada će je proizvođač, čije ime neću da navodim i reklamiram, dostaviti tržištu, kada će sklopiti ugovor sa RFZO, odnosno sa Ministarstvom zdravlja - kaže prof. Stevanović i navodi da je uključen u postupak pripreme, a da je sada na delu pitanje tehničkog dela dogovora, koji nije na njemu.

On navodi i da vakcine koje su nam trenutno na raspolaganju same pružaju dovoljnu zaštitu i treba ih iskoristiti a ne odlagati vakcinaciju i čekati da nam stigne nešto novo, još bolje.

 - Verovatno će se naći neki koji će čekati i trivalentnu, petovalentnu, sedmovalentnu vakcinu. Upotrebite ono što je trenutno raspoloživo da se zaštitite, kvalitetno je. U ovom trenutnu za aktuelne izazivače ta nova vakcina ne pruža ništa više nego što pružaju ove ostale vakcine pod uslovom da ste prethodno primili bar jednu dozu vakcine. A ako je neko do sada čekao neku novu vakcinu za prvu dozu, njemu ni ova nova neće biti dovoljna jer će mu trebati bar dva meseca da stekne imunitet koji imaju osobe koje su primile tri doze vakcine - ističe prof. Stevanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading