U ENERGETIKU 30 MILIJARDI EVRA: Srbija 2030, projekat koji će odrediti našu budućnost

Autor: J. D. J. - B. K.

Vesti

27.11.2022

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali: Treba da odlučimo koji ćemo od tri scenarija da usvojimo.

U ENERGETIKU 30 MILIJARDI EVRA: Srbija 2030, projekat koji će odrediti našu budućnost

Foto: Tanjug

Srbija se više nikada neće naći u situaciji da brine da li će i koliko energenata imati. Država priprema megaprojekat koji predviđa ulaganje tridesetak milijardi evra u energetski sektor u narednih osam godina.

Pripreme su, kako saznaje Republika, uveliko u toku i u naredna dva meseca će se znati šta su prioriteti. Da ih precizno odredimo, pomažu nam Norvežani, koji su dobro "ispekli zanat" u energetskom sektoru.

Pet prioriteta

1. RHE "Bistrica"

2. "Đerdap 3"

3. Nova gasna skladišta, dalja gasifikacija i diverzifikacija snabdevanja gasom

4. Spajanje s naftovodom "Družba" u Mađarskoj

5. Izgradnja vetroparkova

* prema ocenama energetskih stručnjaka

ITEBEJ I TILVA

Kako otkriva izvor našeg lista, ulagaće se bez izuzetka u sve izvore energije, dakle zemlju, vodu i vetar, samo će biti utvrđeno kojim redosledom i u šta će se tačno investirati.

- Decenijama nije ulagano u ovaj sektor i sada je to stiglo na naplatu. Shvatili smo grešku i ubrzanim korakom krećemo u modernizaciju, te bismo negde 2030. mogli doći u situaciju da više ne moramo da strahujemo. Ulagaće se u sve, u planu je, između ostalog, masovna izgradnja vetroparkova i solarnih elektrana. Ovaj rat u Ukrajini bio je jedna velika poučna lekcija za nas - kaže sagovornik našeg portala iz Vlade.

Republika

Foto: TANJUG/M. Milivojević

Aleksandar Vučić

Na ovu temu je govorio nedavno i predsednik Aleksandar Vučić. Kako je rekao, prema analizi norveških stručnjaka, koje je Vlada angažovala da naprave temeljnu reorganizaciju energetskog sistema, trebaće nam najmanje i do 32-33 milijarde evra u narednih 15-20 godina. Postoji i plan koji bi zahtevao upola manje novca, ali tek ćemo videti za koju opciju ćemo se odlučiti.

Kada je reč o prioritetima, Jelica Putniković, urednica portala Energija Balkana, izdvaja ih nekoliko.

- Smatram da najpre treba ulagati u nove kapacitete EPS. Da se krene što pre s izgradnjom RHE "Bistrica", a treba i konačno rešiti pitanje da li će se graditi "Đerdap 3" (za oba projekta zainteresovani su Amerikanci, prim. aut.). EPS treba konačno da dobije odrešene ruke da se izgrade vetroparkovi koji su planirani na pepelištima i starim kopovima. U sektoru gasa trebalo bi izgraditi dva gasna skladišta, u Itebeju i Tilvi. Zatim naftovod koji bi spojio Srbiju s naftovodom "Družba" u Mađarskoj i nastaviti gasifikaciju zemlje jer je to neophodno za razvoj privrede, a pogotovo u južnim delovima zemlje. Srbija danas plaća cenu neulaganja u energetski sektor - kaže Putniković.

Ministarka Đedović za Republiku: Obavezna ulaganja i u prenosnu mrežu

Republika

Foto: Tanjug

Dubravka Đedović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović kaže za Republiku da je pitanje sigurnog snabdevanja energijom i energentima jedno od najvažnijih pitanja za sve evropske zemlje u ovom trenutku, pa tako i za Srbiju i nije slučajno što energetika označena kao jedan od prioriteta Vlade.

- Energetika je oblast u kojoj se napredak ne vidi tako brzo i zato je važno da raspolažemo kvalitetnim analizama, na osnovu kojih ćemo planirati investicije koje će odrediti kako će izgledati naš energetski sektor i proces dekarbonizacije do 2050. Procenjuje se da će biti potrebno uložiti između 14 i 33 milijarde evra u naš energetski sektor u narednim decenijama u zavisnosti od energetskog miksa za koji se odlučimo kroz strateška dokumenta koja su u procesu izrade - kaže Đedović.

Naša sagovornica napominje i da veće korišćenje obnovljivih izvora energije jeste realnost jer bez toga nema ni zelene tranzicije ni unapređenja zaštite životne sredine:

- Međutim, moramo voditi računa o ukupnoj energetskoj stabilnosti, o svim izvorima energije koje koristimo i o tome da istovremeno imamo ulaganja u našu prenosnu mrežu da bi mogla da prati povećanu proizvodnju zelene energije, koja je neminovnost i ka čemu ide čitav razvijeni svet.

POUKA IZ KRIZE

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Siniša Mali

Ministar finansija Siniša Mali potvrdio je da će u narednih nekoliko sedmica biti doneta odluka o pravcu u kom će energetski sektor biti razvijan.

- Treba da odlučimo koji ćemo od tri scenarija da usvojimo. Potrebno je uložiti milijarde, ali je ova kriza pokazala da je, osim zdravstva i proizvodnje hrane, treći najvažniji stub suvereniteta i razvoja zemlje u budućnosti energetika, tako da ćemo se veoma ozbiljno posvetiti tome - rekao je Mali.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading