Besplatna operacija katarakte za 15 Srba sa KiM u Beogradu

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

24.01.2018

11:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Petnaest osoba sa Kosova i Metohije došlo je danas u Beograd, gde će im u Specijalnoj oftamološkoj bolnici biti besplatno operisana katarakta, što je obezbedila Kancelarija za KiM, u saradnji sa tom bolnicom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Srbe sa Kosova u Beogradu ocekuju besplatne operacije/Foto: Ilustracija 

Kako je rekao direktor Kancelarije Marko Ðurić, solidarnost i ujedinjenje u pomoći našem narodu najbolji je odgovor na iskušenja i to može da garantuje opstanak Srba na KiM.

- Probudio se onaj naš srpski inat, hoće da nas tamo nema, a mi smo se složili i radimo zajedno na tome da opstanemo i to je najbolji odgovor. Oni koji bi hteli da nas nema dole, moraju da shvate da ne razgovaraju samo sa 100.000 okruženih i izolovanih Srba sa KiM, nego sa 7,5 miliona Srba u Srbiji, sa svim Srbima sveta i tom zajedničkom solidarnošću i borbom možemo da istrajemo i opstanemo - kaže Ðurić.


Vlasnik bolnice, oftamolog Vladimir Petrović, kaže da je to zapravo nastavak akcije dobrotvornih pregleda i hirurgije za naše ljude iz južnih enklava i da on, zajedno sa timom svojih saradnika i lekara iz Kosovske Mitrovice i Beograda - Draganom Bjelošević, Milošem Pašićem, Miloradom Ljuticom i Markom Kontićem, čini sve što može da njima bilo kako popravi kvalitet života.

- To je emocionalni odnos prema narodu, čim ovo budemo završili, verovatno ćemo za mesec dana biti ponovo dole i pogledati neke nove pacijente. Kada skupimo ponovo broj pacijenata opravdan za dolazak u Beograd, najčešće više od 10, tog trenutka ćemo doći - rekao je Petrović.


Seljak Ljubiša Mitić iz sela Bresje sa KiM očekuje danas operaciju katarakte, kao i da nakon nje ponovo "progleda" kako treba.

Mitić je radio na železnici i u jednoj nesreći sa visokim naponom znatno mu je oštećen vid, ljude vidi samo kao figure i ne može da vozi automobil, niti traktor, što mu zadaje najviše muka, a sada, inače, obrađuje 90 hektara zemlje na KiM, 80 ha je pod pšenicom, koja je, kaže, dobro nikla, te 10 hektara pod ječmom.


- Mnogo mi znači što sam sada ovde, hvala svima koji su se potrudili. Valjda ću sada da progledam malo bolje i da vidim neku školsku drugaricu ovde u Beogradu gde sam završio školu, da ponesem neku uspomenu iz Beograda, ali naravno, da mogu da vidim, da vozim auto - kaže Mitić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading