VIRUS GRIPA STIGAO U SRBIJU: Batut objavio da se prvi slučaj pojavio u Vojvodini

Autor:

Vesti

07.11.2022

17:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Virus gripa tipa A (H1pdm09) stigao je u Srbiju, objavio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut”.

VIRUS GRIPA STIGAO U SRBIJU: Batut objavio da se prvi slučaj pojavio u Vojvodini

Foto: www.profimedia.rs

Danas od Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” stigla je potvrda o prvom slučaju infekcije virusom gripa tipa A (H1pdm09) na teritoriji Republike Srbije, tačnije u Vojvodini, u  biološkom materijalu koji je dostavio Institut za javno zdravlje Vojvodine.

- Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine je 4. novembra 2022. godine registrovao prisustvo virusa gripa tipa A (H1) u biološkom materijalu pacijenta. U svrhu potvrde dijagnostike i obolevanja od gripa, biološki materijal je dostavljen Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" 7. novembra 2022. godine - obašnjava se u saopštenju i dodaje:

- U biološkom materijalu (brisu ždrela i nosa), molekularnom tehnikom (Real-time PCR) potvrđeno je prisustvo virusa gripa tipa A (H1pdm09).

U Republici Srbiji registruje se nizak intenzitet aktivnosti virusa gripa i sporadična geografska raširenost.

U Evropskom regionu virusi gripa tipa A i B su potvrđeni u okviru svih sistema nadzora, sa dominacijom podtipa AH3 u okviru sentinelnog i nesentinelnog nadzora, prenosi Telegraf.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading