MISTERIJA FRESKE PEĆINSKE CRKVE NA STAROJ PLANINI: Niko ne zna kako je nastala, a jedinstvena je U SVETU! (FOTO)

Autor:

Vesti

30.10.2022

13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stara planina obiluje prirodnim lepotama, ali i kulturno-istorijskim i verskim znamenitostima.

MISTERIJA FRESKE PEĆINSKE CRKVE NA STAROJ PLANINI: Niko ne zna kako je nastala,  a jedinstvena je U SVETU! (FOTO)

Foto: Printscreen

U pećinskoj crkvi Svetih Petra i Pavla u pirotskom selu Rsovci nalazi se freska ćelavog Isusa, jedinstvena u pravoslavnom freskoslikarstvu!

Prema procenama istoričara umetnosti i freskoslikara, ova jedinstvena freska koja se nalazi na severoistočnom delu pećine, blizu kamenog svoda, nastala je u 13. veku i pravi je biser freskoslikarstva, prenose Novosti.

Republika

Foto: Printscreen

Freska ćelavog Isusa Hrista

Nema preciznih podataka kako je ova neobična freska nastala, ali se pretpostavlja da je to bilo u vreme kneza Lazara i da su je naslikali isposnici iz Sinaja koji su boravili u pećini.

U to doba, isposnice kao hramovi nisu bile podložne crkvenim kanonima o tome kako se predstavlja koji svetac, pa se veruje da su Isusa iz pećinske crkve naslikali sami isposnici i da ona zbog toga nije bila podložna izmenama i cenzuri. Ipak, zašto su gosti iz Sinaja Isusa predstavili baš ćelavog, misterija je.

Republika

Foto: Printscreen

Freska na severoistočnom zidu crkve

Pretpostavlja se da su je radili isposnici sa Sinaja. Isus je prikazan kao mladenac, odnosno mlad i bez kose – ćelav. Pećinska crkva i sama freska poslednjih godina su u centru pažnje mnogobrojnih izletnika i turista koji pohode ovaj kraj. Minulih decenija, tačnije godina, ovo ostvarenje je restaurirao i konzervirao čuveni kopista Narodnog muzeja iz Beograda Časlav Colić, koji je poreklom iz pirotskog sela Jalbotina.

Prema rečima istoričarke umetnosti u Pirotu Radmile Vlatković, ovo je jedinstvena predstava, odnosno ostvarenje nepoznatih autora na kome je Isus prikazan kao mladenac bez kose. Pre petnaestak godina, u podnožju brda Kamik, na desnoj obali Visočice, gde se nalazi pomenuta pećinska crkva, otkrivena je i stara nekropola.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading