Udruženje sudija i tužilaca Srbije podržava inicijativu predsednika Vučića za izmenu Krivičnog zakonika

Autor: Republika

Vesti

21.10.2022

14:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) u potpunosti podržava inicijativu za izmenu Кrivičnog zakonika koju je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić podneo predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić.

Udruženje sudija i tužilaca Srbije podržava inicijativu predsednika Vučića za izmenu Krivičnog zakonika

Foto: UST

U svom saopštenju, UST ukazuje da se predlog odnosi na krivična dela protiv polnih sloboda, odnosno protiv braka i porodice, te da se osnov za pooštravanje zaprećenih kazni nalazi ne samo u okviru opšte svrhe propisivanja i izricanja krivičnih sankcija, odnosno suzbijanju dela kojim se povređuju ili ugrožavaju vrednosti zaštićene krivičnim zakonodavstvom, već i u okviru svrhe kažnjavanja, u smislu specijalne i generalne prevencije, izražavanja društvene osude, jačanja morala i učvršćivanje obaveze poštovanja zakona, uz ostvarivanje principa pravednosti i srazmernosti između učinjenog krivičnog dela i težine krivične sankcije.

Navedena inicijativa, po nalaženju UST, takođe vodi i daljem proširenju polja primene kazne doživotnog zatvora, koja ubrzano nalazi svoje mesto u sudskoj praksi, imajući u vidu više donetih pravnosnažnih presuda u kojima je navedena kazna izrečena za najteža krivična dela, piše u saopštenju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading