Skano: SZO pruža svu podršku zdravstvenom sistemu Srbije

Autor: Tanjug

Vesti

13.10.2022

16:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji i Institut za istraživanje i razvoj dobrih praksi „Well-being international“ u koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja Srbije organizovali su treći seminar o "Imunizaciji protiv korona virusa SARS-CoV-2 i tretman produženog kovid-19” koji je održan u banji Vrdnik.

Skano: SZO pruža svu podršku zdravstvenom sistemu Srbije

Foto: Tanjug/R. Prelić

Na otvaranju skupa, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek zahvalio se SZO koja je tokom protekle dve i po godine pandemije bila uz Srbiju i dok je trajala borba sa virusom sa kojim se do sada nismo sreli.

- Zahvaljujuci podršci SZO i dobrim preporukama koje je nas zdravsteni sistem primenjivao, spasen je ogoman broj zivota - istakao je Ðerlek i dodao da se zahvaljujuci gradnji tri kovid bolnice Srbija izborila sa ovom pošasti, da je pomagala i okolnim zemljama, da je virus ipak opstao, ali da će verovatno sada i on biti neka vrsta sezonskog gripa.

On je rekao da se neke od posledica kovida tek prepoznaju, "a to je i narušavanje mentalnog zdravlja nacije".

- Uočeno je da postkovid stanja mogu da traju mesecima,dok postkovid može da traje i nekoliko meseci, a i ja sam sam primer toga - naveo je Ðerlek svoje lično iskustvo.

Šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju i specijalni izaslanik Regionalnog direktora za Zapadni Balkan Fabio Skano rekao je, na otvaranju skupa, da je u celoj situaciji "najvaznije da zdravstveni sistem jedne zemlje radi, to je Srbija uspela, a za to su najzaslužniji ljudi, lekari koji rade u primarnoj zastiti, jer oni imaju prvi kontakt sa pacijentima".

On je napomenuo i da ce SZO uvek pomagati u Srbiji prenoseci najbolja iskustva iz zemalja koje su se uspesno borile sa pandemijom.

Seminar je deo šireg projektnog odgovora (Kovid-19 vakcinacija u Srbiji) koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), kako bi se podržala Vlada Srbije i zdravstveni sistem u primeni komunikacije o riziku i angažovanju zajednice u odgovoru na pandemiju. Cilj projekta je povećanje broja vakcinisanih kroz smanjenje broja neodlučnih i prevazilaženje drugih barijera.

Seminare su predvodili eminentni domaći stručnjaci i predavači ispred Regionalne kancelarije SZO za Evropu.

Lekare iz primarne zdravstvene zaštite i specijaliste ginekologije iz Vojvodine podučavali su Verica Jovanović, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Ivana Milošević ispred Klinike za infektivne i tropske bolesti „Prof Dr Kosta Todorović“ Univerzitetskog Kliničkog Centra Srbije i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Mihailo Stjepanović, specijalista interne medicine, pulmolog, direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije i ostali stručnjaci.

Ovaj specifičan komunikacioni seminar koji se održava u banji Vrdnik je poslednji u nizu od tri seminara koja su prethodno bili organizovana na Kopaoniku i Zlatiboru proteklog meseca.

Obuke su namenjejne lekareima primarne zdravstvene zaštite,a pre svega specijalistima ginekologije iz domova zdravlja u regionima Zapadne i južne Srbije.

Ovaj projekat je pomogao da više od 180 učesnika ovlada veštinama komunikacije o vakcinaciji, ali i prepoznavanja simptoma i unapredi postojeći tretman pacijenata koji imaju simptome tzv. produženog kovida.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading