KARAĐORĐEVIĆI: Vratite nam imovinu na Svetom Stefanu!

Autor: Republika

Vesti

21.01.2018

10:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada se iscrpe sva pravna sredstva u Srbiji i Crnoj Gori, porodica Karađorđević će pravdu potražiti na sudu u Strazburu, ističe Dragomir Acović, član Krunskog veća.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Aleksandar i Jelisaveta Karađorđević

Prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina zahtevaju da im se vrati zemlja na Svetom Stefanu u Crnoj Gori, koja je dinastiji Karađorđević oduzeta 8. marta 1947. godine odlukom tadašnje Narodne skupštine FNRJ, prenose beogradski mediji.

Prilike i neprilike

Reč je o dvorištu od 13.293 kvadratnih metara koje se nalazi između luksuznih vila. Oni potražuju i veći deo miločerskog parka, plaže u Pržnu, imanja na Cetinju... Karađorđevići su zahtev za restituciju podneli još 2005. godine. Zahvaljujući rehabilitaciji princa Aleksandra Karađorđevića u julu 2015, otklonjene su sve pravne prepreke koje su postojale u procesu restitucije.

Dragomir Acović, član Krunskog veća, kaže da će pravnu pomoć potražiti na Međunarodnom sudu za ljudska prava, kada se iscrpe sva pravna sredstva u Srbiji i Crnoj Gori.

- Kada pitate kakve su pravne prilike, odgovor je: da ima prava i pravnih prilika, mi ne bismo bili u ovakvoj situaciji. To je jedna vrsta arbitrarnog, političkog odlučivanja. Dok se ne stekne politička volja, sve drugo predstavlja jedno beskonačno nadvlačenje konopca u kome onaj ko drži faktičku vlast ima apsolutnu prednost. Ako se računa na domaći pravni sistem, pravne mogućnosti nisu velike jer država nemilosrdno koristi sve da zloupotrebljava i zakone i pravne ustanove. Postoji mogućnost da se ide na međunarodni sud, pre svega u Strazburu, što opet zahteva da prethodno moraju biti iskorišćeni svi pravni nivoi i u Crnoj Gori i u Srbiji i u drugim zemljama bivše Jugoslavije - objašnjava Acović.

Imovina po bivšoj Jugi

Imanje u Crnoj Gori nije jedino za koje je podnet zahtev za restituciju. Karađorđevići zahtevaju da im se vrati imovina i u Makedoniji, Sloveniji, ali i u Srbiji, kao što su Beli dvor, kuće u ulicama Krunska, Preševska, Aberdareva, studentski dom "Lola".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading