HRISTOV LIK NA 100 KVADRATA: Novi mozaik u crkvi Svetog Marka

Autor:

Vesti

06.10.2022

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sklopljen je od milion i po kockica najfinijeg muranskog stakla.

HRISTOV LIK NA 100 KVADRATA: Novi mozaik u crkvi Svetog Marka

Foto: NMutić

Nema samo Hram Svetog Save velelepni mozaik Hrista, njime se odskora diči i Crkva Svetog Marka na Tašmajdanu.

Ovaj zadivljujući mozaik sklopljen je od čak milion i po kockica najfinijeg muranskog stakla i zauzima površinu od 100 metara kvadratnih, a samo Hristov lik se prostire na gotovo tri metra, na visini od 30 metara. Time je upotpunjen ogroman prostor iznad oltarske apside. Crkva Svetog Marka je mlada, podignuta je u 20. veku, i u decenijama iza nas nije mnogo rađeno na njenom ukrašavanju.

Mozaiku je rađen dve godine. Staklo za izradu mozaika je jedinstveno i nabavljeno je u Italiji, u čuvenom mestu Murano. Samo podizanje mozaika trajalo je nekoliko meseci, ali su pre toga urađeni obimni pripremni radovi. Hrist je predstavljen kao pantokrator (nebeski kralj i sudija), a milioni kockica su tako savršeno uklopljeni da uopšte nemate utisak da gledate u mozaik, već u oslikano delo. Iznad Hristove glave nalaze se dva bestelesna anđela, dok u levoj ruci drži jevanđelje.

Autor ovog, ali i još nekoliko mozaika u tašmajdanskoj crkvi je akademski slikar i jedan od naših najpoznatijih mozaičara Đuro Radović.

Ustoličenje partijarha Porfirija 14. oktobra u Pećkoj patrijaršiji

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da će 14. oktobra u Pećkoj patrijaršiji biti obavljeno ustoličenje patrijarha Porfirija. Biće to na praznik Pokrova Presvete Bogorodice.

- Osam vekova svesrpska i opštepravoslavna drevna svetinja - Manastir Pećka Patrijaršija - pod svojim svodovima čuva svešteni tron u koji se uvode naslednici Svetog Save - navedeno je u saopštenju SPC.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading