Centar "Simon Vizental": Hrvatski fašizam pokazao svoje ružno lice u zemlji i inostranstvu

Autor:

Vesti

02.10.2022

18:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oba incidenta odražavaju duboko usađeni fašizam koji preovladava u Hrvatskoj i među hrvatskim zajednicama u dijaspori.

Centar "Simon Vizental": Hrvatski fašizam pokazao svoje ružno lice u zemlji i inostranstvu

Foto: Tanjug/Z. MIRKOVIĆ

U dva nedavna incidenta, hrvatski fašizam je pokazao svoje ružno lice u zemlji i inostranstvu. Hrvatski nedeljnik Ekspres objavio je ove nedelje lica predsednika Srbije Aleksandra Vučića, buduće premijerke Italije Đorđije Meloni i mađarskog premijera Viktora Orbana sa hitlerovskim brkovima pod naslovom "Ahtung! Hrvatska između tri mini-fašizma", navedeno je u saopštenju Centra "Simon Vizental".

Iako su ova tri političara zaista desni konzervativci, dodaje Centar, žigosati ih kao naciste je jednostavno odvratan i nepravedan opis, koji je izuzetno lošeg ukusa i uvreda za žrtve nacista.

U Australiji, bučna gomila hrvatskih navijača fudbalskog kluba Sidnej Junajted dala je nacističke pozdrave i pevala "Za Dom Spremni", hrvatski ekvivalent nacističkog pozdrava "Zig hajl", tokom "Dobro došli u zemlju" ceremonije, kojom se potvrđuje činjenica da su zemlje na kojima je stadion izgrađen prvobitno pripadale Aboridžinima.

Oba incidenta odražavaju duboko usađeni fašizam koji preovladava u Hrvatskoj i među hrvatskim zajednicama u dijaspori, poručuju iz Centra.

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Efraim Zurof i Aleksandar Vučić

Prema rečima istoričara holokausta dr Efraima Zurofa, direktora za istočnoevropska pitanja Vizentalovog centra, takve manifestacije ne iznenađuju.

- Od raspada Jugoslavije i uspostavljanja hrvatske države, uz nekoliko izuzetaka, vlast nije dovoljno naglašavala zločinačku prirodu NDH i stravične zločine ustaškog pokreta koji je upravljao zemljom i nastojao da uništi srpske, jevrejske i romske zajednice - rekao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading