ODLAZAK SRPSKOG INTELEKTUALCA SVETSKOG KALIBRA: Napustio nas je sudija koji je imao hrabrosti da Titu kaže "ne"!

Autor:

Vesti

28.09.2022

11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudija Ilija Radulović, srpski intelektualac svetskog kalibra, preminuo je 24. septembra na Kritu u 84. godini.

ODLAZAK SRPSKOG INTELEKTUALCA SVETSKOG KALIBRA: Napustio nas je sudija koji je imao hrabrosti da Titu kaže "ne"!

Foto: printscreen

Intelektualnu i kulturnu scenu u Srbiji zadesio se nemerljiv gubitak pošto je 24. septembra u 84. godini preminu advokat i sudija Ilija Radulović, vrsni srspki intelektualac i pravnik.

Osim kao junak romana "Sudija" Vuka Draškovića, u široj javnosti sudija Radulović ostao je upamćen u postupku pod nazivom “Bijeljinske magnetofonske afere”, pošto je tada imao dovoljno hrabrosti i volje da kaže "ne" pravosudnom sistemu kominističke Jugoslavije.

Radulović je, naime, oslobodio krivice Nebojšu Ivkovića optuženog da je počinio krivično delo povrede ugleda države, njenih organa i predstavnika psujući Josipa Broza Tita, Sindikat i Partiju.

Republika

Foto: printscreen

 

 

Sudija Radulović odbio je da izvede ključni dokaz tužilaštva, magnetofonsku traku na kojoj se čuju psovke, smatrajući da se radi o pokušaju da se privatni deo ličnosti čoveka stavi pod jurisdikciju države.

- Znao sam da bi ovakva traka, izvedena kao dokaz, značila Hirošimu ljudskog dostojanstva i njegovog moralnog digniteta, Hirošimu naših ideala o čoveku. I ne samo to. Ljudi više ne bi govorili već bi mumlali, ne bi govorili već bi ćutali. Prestali bi da govore. Razvila bi se jedna opšta sumnjičavost, jedno nepoverenje među ljudima, a onaj jaz između privatne i javne persone u čoveku bi se još više produbio. Čovek bi počeo i u drugim ljudima, van sebe, ili, u sebi da traži jednu osnovu za sumnju. Takvi građani počeli bi da preuzimaju ulogu policajaca i svi bi se pretvorili u policajce. Čovek bi se našao na poziciji pračoveka, ili, diluvijalnog čoveka, jer više ne bi smeo da govori. On bi tako prestao da postoji, jer bi bila uništena njegova intimna sfera pošto bi bila stavljena pod kontrolu države. Prestao bi da postoji čovek u čoveku  što predstavlja srž svakog humanizma - pisao je Radulović.

Od Radulovića se u Politici oprostio i političar Bane Ivković.

- Verujući u osnovne postulate prava i pravde, noseći na svojim leđima pritiske partijske birokratije, donosio je presude isključivo po savesti i znanju. Njegova oslobađajuća presuda mom tati, doktoru Nebojši Ivkoviću, primenjena je kao osnov za postupanje u mnogim zemljama sveta. Slava mu - stoji u tekstu.

Sudija Radulović rođen je u Kamenarima, kod Herceg Novog 16. septembra 1937.godine, u svešteničkoj porodici. 

Iza sebe ostavio je četvoro dece i suprugu Mariju Halas Radulović, koja se takođe bavi advokaturom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading