NEODGOVORNI POZIVI NA MASOVNE TUŽBE! NOPS apeluju: Građani, ne nasedajte na lakomislene savete potrošačkih udruženja!

Autor:

Vesti

27.09.2022

11:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li su masnovne tužbe protiv Beogradskih elektrana odgovoran i promišljen potez?

NEODGOVORNI POZIVI NA MASOVNE TUŽBE! NOPS apeluju: Građani, ne nasedajte na lakomislene savete potrošačkih udruženja!

Foto: Tanjug/Vladimir Lukić

Udruženje za zaštitu potrošača apelovalo je na podnošenje tužbi stanovnika Beograda, jer su, kako tvrde, Beogradske elektrane u periodu od 2016-2020. građanima troškove grejanja naplatile za čak 35.000 dinara  više nego što je to zakonski dozvoljeno

Ipak, dokaze za ove tvrdnje čelnici udruženja izvukli su iz veštačenja koje su privatno naručili, pritom zanemarivši autonomiju lokalnih samouprava u određivanju cena, što može predstavljati otežavajuću okolnost po udruženje u ovom sporu. 

Takođe, nije pojašnjeno ko će snositi troškove veštačenja i parnice, već se u pozivu na sudsko gonjenje elektrana u tekstu "Kako da tužim Beogradske elektrane i Grad Beograd zbog prekomerne naplate grejanja" navodi samo to da će advokatske usluge biti regulisane od strane udruženja. 

Postavlja se pitanje da li je ovaj problem mogao da se reši bez mešanja građana u iscrpljujuće i često skupe sudske sporove, a ovo svakako nije prvi put da ovakva i slična udruženja pozivaju na masovne tužbe protiv države i njenih javnih preduzeća. 

Jasno je da apeli na masovne tužbe nisu odgovorno ponašanje, a poznati su i mnogi slučajevi u kojima su potrošači snosili velike novčane troškove usled gubitka spora. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading