Ukoliko dođe do nuklearnog akcidenta evo šta građni treba da rade: Srbija ima plan

Autor: Republika

Vesti

27.09.2022

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Direktor Direktorata za radijaciju, nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, Slađan Velinov, izjavio je da se zbog trenutne situacije u Zaporožju vrše merenja i gleda svakodnevno šta se dešava u okruženju, ali i da imaju plan u slučaju akcidenta.

Ukoliko dođe do nuklearnog akcidenta evo šta građni treba da rade: Srbija ima plan

Foto: Tanjug/Goran Zlatković, Profimedia

Foto: Tanjug/Goran Zlatković, Profimedia

- Onoga trenutka ukoliko dođe do bilo čega ozbiljnog mi ćemo reagovati, posavetovaćemo građane, imamo plan u slučaju akcidenta - napomenuo je Velinov i dodao da ne treba kupovati jod.

Međunarodna Agencije za atomsku energiju u Beču upozorava da oko zaporoške nuklearke treba hitno napraviti zaštitnu zonu.

Prvi čovek te Agencije potvrdio je da su počele konsultacije sa predstavnicima Ukrajine i Rusije o tom pitanju.

Srbija je članica Agencije koja broji 175 zemalja i prati sva dešavanja koja se tiču nuklearne bezbednosti.

Sve odluke, sve propise Međunarodne agencije za atomsku energiju kao i njene aktivnosti prati Direktorat za nukelarnu sigurnost Srbije.

Direktor Direktorata za radijaciju i nuklearnu bezbednost i sigurnost Srbije, Slađan Velinov, rekao je za RTS da Srbija meri nivo radijacije.

- Mi merimo godišnjim moritoringom, ali zbog trenutne krize merimo i gledamo svakodnevno šta se dešava u okruženju - rekao je Velinov.

On je objasnio da nam evropske merne stanice pokazuju ukoliko se bilo šta desi i da će u tom slučaju iste sekunde reagovati.

- Ako dođe do nestanka struje, bilo čega na samoj stanici u Zaporožju, pratićemo okolne stanice koje su u krugu od par kilometara i onda ćemo videti da se bilo šta dešava - objasnio je Velinov.

Odgovarajući na pitanje koliko Srbija ima mernih stanica i da li su rezultati zračenja dostupni javnosti, Velinov kaže da su rezultati dostupni na njihovom sajtu, a da Srbija ima devet stanica.

Od Evropske komisije dobili smo projekat, a početkom sledeće godine dobićemo još 33 stanice jer nam je cilj da pokrijemo sve veće gradove u Srbiji, da obnovimo ceo sistem i da ga modernizujemo baš zbog bezbednosti koja je neophodna i zbog praćenja celog sistema.

Velinov kaže da ukoliko dođe do akcidenta u samom Zaporožju, to je daleko od nas, i da nema potrebe za brigom.

- Mi ćemo tog trenutka ako se nešto desi korigovati, radićemo kontrolu hrane koja dolazi odande i kontrolu vode, inače nema potrebe za kupovinom joda, to je preko 2.000 kilometara - ukazao je Velinov.

On dodaje da su ove godine uveli džej-rodov sistem koji pokazuje ukoliko dođe do bilo kakvog zračenja, a ubace se meteorološki podaci, kuda ide oblak, šta se dešava, daje sve aspekte šta možemo daočekujemo i kako da se ponašamo.

Velinov objašnjava da je na prvom mestu procedure u slučaju nekog nuklearnog akcidenta praćenje istinitih informacija. 

- U slučaju da dođe do bilo kakvog nukelarnog incidenta samo slušajte naše informacije. To je osnovno i glavno, jer jedino mi imamo prave i nformacije što se tiče takvih stvari - podvukao je Velinov.

Velinov je rekao da u Beču imaju bilateralne sastanke sa potpisnicima ugovora sa zemljama u okruženju.

- Sutra ću imati sastanke sa Mađarima i znaćemo tačno šta se dešava kod njih u Pakšu. Oni će videti kakva su naša merenja što se tiče radioaktivnosti, kompelktan monitoring i da oni nama daju - kaže Velinov.

On dodaje da će imati multilateralni sastanak sa svim državama stare Jugoslavije sa ciljem da ubrzaju pograničnu saradnju.

Velinov je poručio građanima da nema potrebe za brigu.

- Pratimo sve, gledamo, prave infomacije koje dođu, doći će od nas, onoga trenutka ako dođe do bilo čega ozbiljnog, mi ćemo reagovati, posavetovaćemo, imamo plan u slučaju akcidenta - zaključio je Velinov.

Komentari (0)

Loading