(FOTO) OVAKO SU SE MOMCI I DEVOJKE BORILI ZA ČASNI KRST!

Autor: Agencije

Vesti

19.01.2018

13:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Širom Srbije građani su ovog petka plivali za Bogojavljenski krst.

Foto: ST/N. PANČIĆ
Uroš Radulović pobedio u Zemunu

Najbrži na Zemunskom keju bio je Uroš Radulović (20) iz Beograda, dok je na Adi Ciganliji pobedio Sava Stanković (21) sa Vojne akademije.

- Svi su plivali na sopstvenu odgovornost, jedino su morali da imaju obavljen lekarski pregled. Najbržem sleduje plašt i krst u trajno vlasništvo - rekli su organizatori na Čukarici.

Plivanje na osam stepeni

Temperatura u vreme trke bila je osam stepeni, a na tribinama se okupilo nekoliko stotina Beograđana.

- Za krst časni i slobodu slavnu, a pobedu posvećujem svojoj porodici - rekao je Sava nakon plivanja.

On je bio najbrži od 54 plivača, a ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je na današnjoj manifestaciji predstavljao Vladu Srbije, kaže da je ponosan na njega, kao i na sve ostale koji su plivali za najveće srpske vrednosti.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Skočili u hladan Dunav i borili se za Časni krst

Vulin je zahvalio i roditeljima koji su doveli decu jer, kako je rekao, "ovo je Srbija koju treba da vide".

- Deci treba da se prikaže ovakva Srbija - kakva i treba da bude i kakvoj se nadamo. Najbolji među nama danas plivaju za slobodu i čast - poručio je Vulin.

Blagoslovi patrijarha Irineja

Neposredno pre plivanja episkop moravički Antonije je preneo blagoslove patrijarha Irineja i održao bogojavljensku besedu, a zatim je pušteno sedam golubica koje simbolizuju sedam svetih tajni i koje su svojim letom "poslale poruku mira".

Obeležavanje Bogojavljenja i tradicionalno, jubilarno 20. plivanje za Časni krst na Adi Ciganliji održano je u organizaciji sveštenstva Hrama Svetog Ðorda, opštine Čukarica i "Ade Ciganlije".

Liturgija u Hramu Svetog Ðorđa na Banovom brdu počela u 8.30 sati, a litija je počela u 11 sati ispred Hrama Sv. Ðorda odakle je stigla na Adu Ciganliju, gde se u 11.30, na svečanom splavu, kod restorana "Jezero", održala tradicionalna molitva na jezeru.

54 takmičara

Trku za Časni krst je plivalo 54 takmičara, pripadnika Vojne akademije, Žandarmerije, SVIBOR-a i građanstva.

Plivanje za krst organizovano je i u drugim gradovima u Srbiji.

Proslava velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalno plivanje za časni krst, održano je i u Ćupriji, Velikoj Moravi, kraj mosta na regionalnom putu Jagodina- Chuprija-Paraćin i Bagrdanskom jezeru kod Jagodine, Sremskoj Kamenici....

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: "Ovo je sin moj i njega poslušajte".

Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Predviđeno je da plivači koji učestvuju u Bogojavljenskoj trci ne mogu da imaju manje od 18 i više od 50 godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading